Anke Zegers: "Zoals ik er nu over denk ga ik nog wel een aantal jaren door in Merselo 1.”
Anke Zegers: "Zoals ik er nu over denk ga ik nog wel een aantal jaren door in Merselo 1.” Foto: Ron Koenen

Geen leven zonder korfbal

Merselo | Ook de korfbalsters van SV Merselo staan aan de vooravond van de start van het seizoen. Zowel in de zaal- als de veldcompetitie komt de ploeg onder leiding van trainer-coach John Martens uit in de eerste klasse. Anke Zegers (28) is al jaren een van de sterkhouders van het team. Ze denkt nog lang niet aan stoppen. “Nee, ben je gek! Ik vind korfballen in het eerste nog altijd veel te leuk. We hebben een erg hecht en gezellig team. Zoals ik er nu over denk ga ik nog wel een aantal jaren door in Merselo 1.”


Het is duidelijk: Anke Zegers kan zich geen leven zonder korfbal voorstellen. Ze begon als meisje bij SV Merselo, kwam in 2010 vast bij de selectie en gaat nog altijd met veel plezier naar sportpark De Vloet om te trainen en wedstrijden te spelen. Komend seizoen coacht ze op zondag ook het tweede team van de club. “Doordeweeks traint John op dinsdag- en donderdagavond de selectie. Het eerste en het tweede team trainen die avonden samen, dat is bijvoorbeeld wel handig als we een partij willen spelen, maar voor sommige oefeningen worden de teams natuurlijk opgesplitst. Dat zal per training worden bekeken. Weet je wat het is? Je hebt elkaar gedurende het seizoen toch nodig. Bijvoorbeeld bij blessures. Dan is het wel zo handig dat je elkaar al kent en vaker met elkaar hebt gespeeld. Tegelijk hopen we dat de speelsters van het tweede, die allemaal overkomen uit de A-jeugd, zich ook optrekken aan het niveau van het eerste. Ja, er zit zeker talent in dat team.”

Merselo 1 begint aan de nieuwe korfbaljaargang met een thuiswedstrijd tegen SVO uit Ooij. De ploeg kruist ook de degens met teams als KVS’17 uit Schijndel en SCMH 1 uit Vegchel. “Voor ons totaal onbekende tegenstanders. Daarom is het ook zo moeilijk om en voorspelling te doen. Maar aan de andere kant is het ook erg leuk en uitdagend om tegen nieuwe tegenstanders op andere sportparken te spelen. Ik ben benieuwd hoe het niveau van die teams is. Maar we moeten vooral naar onszelf kijken en er samen voor gaan. Als team. Dat is onze kracht.” Het zwart-gele vaandelschip bestaat uit een ‘mooie mix van speelsters’, weet Zegers. “We hebben van alles wat: snelheid, lengte, kracht, jonge en oudere speelsters. Ik behoor met mijn 28 jaar al tot de routiniers, alleen Angela Litjens is ouder. Met de meeste meiden spelen we al jaren samen, we kennen elkaar door en door. En het is goed om te zien dat er vanuit de jeugd nieuwe talenten in aantocht zijn. SV Merselo is een kleine club, we zijn er daarom extra trots op dat we ook komend seizoen weer met jeugdteams in alle leeftijdsklassen aan de competitie beginnen. Als vereniging investeren we veel tijd en energie in de jeugd en blijven we de korfbalsport in de regio ook promoten. Want voor mij is korfbal de mooiste teamsport die er is.”


“Of we in de toekomst nog willen promoveren met Merselo?” Anke Zegers herhaalt de vraag. “Natuurlijk, altijd. Maar of dat reëel is, weet ik niet. In 2012 zijn we gepromoveerd naar de overgangsklasse. Dat was het hoogtepunt voor mij als korfbalster. Een jaar later degradeerden we echter weer en we hebben in de zaal ook een keer in de toenmalige tweede klasse gespeeld. Zoiets voorspellen is zo moeilijk. We moeten het gewoon per seizoen bekijken. Als Merselo een goede eersteklasser is en blijft, dan is het wat mij betreft ook goed. Hard werken, samen er wat van maken, samen plezier hebben en samen lekker korfballen: dat is voor mij het allerbelangrijkste. Het team- en clubgevoel moet goed zijn.”