Astrid Classens staat in het nieuwe seizoen langs de lijn om haar team te coachen.
Astrid Classens staat in het nieuwe seizoen langs de lijn om haar team te coachen. Foto: Henk Lammen

Nieuwe uitdaging voor Astrid

Oirlo | In de afgelopen dertien seizoenen was Astrid Classens (30) een vertrouwd gezicht in het vaandelteam van SVOC'01. Corona maakte een abrupt einde aan haar actieve carriere, maar niet getreurd. in de nieuwe korfbaljaargang 2020-2021 staat zij als trainer-coach aan het roer van het combinatieteam van SVOC'01 en SV United.


Haar keuze om te stoppen aan het einde van afgelopen seizoen was bewust. Rond de jaarwisseling maakte zij haar besluit al kenbaar aan de groep. "Voor mijn gevoel had ik mijn hoogtepunt wel bereikt. Je merkt dat je minder snel wordt, ik wilde ook niet het idee krijgen gefrustreerd te raken omdat ik het niet meer bij zou kunnen benen. Nu ik nog waardevol voor het team was, het korfballen goed ging, leek dit het beste moment om te stoppen." Het coronatijdperk gooide roet in het eten, afscheid nemen in stijl en met glans behoorde ineens niet meer tot de opties. Na dertien jaar in het eerste team van SVOC'01 kwam er abrupt een einde aan haar actieve korfbalcarriere. De twijfel sloeg toe, Classens overwoog zelfs om terug te komen op haar besluit om te stoppen. "Ik had echt zoiets van: 'moet ik zo stoppen? Daar had ik toch wel veel moeite mee. Uiteindelijk heb ik me erbij neergelegd, hoewel ik niet echt heb kunnen genieten van mijn laatste jaar. Dat voelde niet goed." Een nieuwe uitdaging diende zich al snel aan. De samenwerking met de korfbalafdeling van SV United bood perspectieven om een andere koers te gaan voeren. Voorzitter Lonneke Voermans van de korfbalafdeling van SVOC'01 gooide het eerste balletje op. Of Classens interesse had om het nieuwe, eerste combinatieteam te gaan trainen en coachen? De 30-jarige oud-speelster zei niet meteen 'ja'. "Ik moest er echt even goed over nadenken. Heb ook bij enkele medespeelsters gepolst of zij het met mij zagen zitten als trainer-coach. Ik kreeg alleen maar positieve reacties. Dat was voor mij reden genoeg de knoop door te hakken en 'ja' te zeggen."


De voorbereiding is inmiddels in volle gang. Het combinatieteam van SVOC'01 en SV United komt ook in het nieuwe seizoen uit in de overgangsklasse. Vier ervaren krachten (Maartje Janssen, Marloes Cox, Rian Willems en Astrid Classens) namen om verschillende redenen afscheid. Een fikse aderlating. Het overgebleven vijftal (Elien Nabben, Sofie de Mulder, Femke Kleeven, Anke Geurts en Judith Steeghs), werd aangevuld met de enige speelster van SV United, A-speelster Quinty Weijs, SVOC-jeugdspeelsters Quincy Luijkx en Maud Zanders en Heike Vullings van het tweede team. "Tot nu ben ik positief verrast. De jeugdspeelsters passen zich heel goed aan. De ervaren speelsters werken keihard, de jeugd trekt zich hier enorm aan op. Vorig jaar draaiden we bovenin mee in de overgangsklasse. Een positie in de middenmoot zou met deze hele jonge groep een mooie prestatie zijn."

Een nieuwe regel van de korfbalbond staat coaches komend seizoen toe om langs de lijn te mogen staan. Verwacht van Classens echter geen capriolen en uitspattingen van voetbalcollega's als Mourinho, Guardiola of Simeone. Niet geknield op de grond, handen naar de hemel geheven en de goden om steun vragen. "Nee", lacht ze, "Maar ik zal wel veel staan. Speelsters naar me toe halen om kleine dingen te benoemen. Of een complimentje te geven, zelfvertrouwen geven. Ik streef naar een groei van het team, waarbij plezier in het spelletje de basis is."