Carlijn Bonants (links) is al jaren een van de sterkhouders van Oranje Wit.
Carlijn Bonants (links) is al jaren een van de sterkhouders van Oranje Wit. Foto: Henk Lammen

Teamplayer van Oranje Wit

Leunen | Met de nieuwe trainer-coach Raymond Celak aan het roer begint ook Oranje Wit komende zondag aan de nieuwe korfbaljaargang. Zowel in de veld- als de zaalcompetitie komt de ploeg uit Leunen uit in de hoofdklasse. Carlijn Bonants (24) maakt al jaren deel uit van het vaandelteam. Ze kijkt uit naar de start van de competitie. “Het belooft weer een leuk seizoen te worden!”


Haar stem klinkt vrolijk vanaf de camping vlak boven de Italiaanse stad Toscane. Daar viert ze samen met haar vriend Rick vakantie. “We zouden eigenlijk drie weken naar Canada gaan, maar vanwege het coronavirus ging die reis niet door. Maar hier in Italië is het ook goed toeven, hoor! Bij jullie regent het, toch?” Het is Carlijn Bonants ten voeten uit. De korfbalster staat bekend als een vrolijke meid. Ze is niet de meest opvallende speelster van Oranje Wit. 'Ze scoort regelmatig, maar niet bijzonder veel. En van haar lengte moet ze het ook niet hebben. Des te meer van haar inzet en inzicht. En ze is een echte teamplayer’, stelt Henk Lammen, de korfbalexpert op de redactie van Peel en Maas. Dat teamgevoel is ook een van de redenen voor het feit dat de in Merselo geboren en getogen Bonants ging korfballen. “Als jong meisje heb ik ook geturnd, maar al snel kwam ik erachter dat een teamsport beter bij me past. Ik begon in Merselo met korfballen, maar er waren daar vanaf de C geen jeugdteams meer. Hierdoor maakte ik de overstap naar Oranje Wit. Een club met meer teams, waardoor het er allemaal net wat fanatieker is."

Want fanatiek, dat is ze wel. “Ja, ik wil graag winnen. Ik hou ervan om samen naar een doel te werken. Bij Oranje Wit is het streven elk seizoen opnieuw om te gaan voor het hoogst haalbare. We willen ook dit jaar in de hoofdklasse weer meespelen in de top. Of dat lukt, is vers twee. Maar met die instelling moet je in ieder ge val aan de competitie beginnen. Lijkt me logisch, toch? Je speelt niet voor niks in een eerste team.”


Carlijn Bonants is sinds januari ook bestuurslid bij Oranje Wit. "Ik floot mijn wedstrijden, viel af en toe in als coach bij jeugdwedstrijden, maar verder deed ik in de organisatie niet zoveel bij de club. Toen ik de vraag kreeg of ik lid van het bestuur wilde worden, dacht ik in eerste instantie dat ze een grapje maakten. 'Dat is toch niks voor mij?' Maar later dacht ik: waarom eigenlijk niet? Je moet het binnen een club toch samen doen." Veel tijd om zich rustig te settelen als nieuwbakken bestuurder, had ze echter niet. Het coronavirus legde in maart ook de korfbalsport lam. Toen er weer voorzichtig gesport mocht worden, werd ze 'benoemd' tot corona-coördinator. "Protocollen schrijven, overleggen met de voetbalclub die op hetzelfde sportpark zit. Er moest van alles geregeld worden. Maar ik denk dat we dat samen goed opgelost hebben. Er kan op 't Klaverblad coronaproof gekorfbald en gevoetbald worden." De oranje-witten openen het competitiebal met een thuiswedstrijd tegen De Horst. Een ploeg waarmee ze al vaker de degens kruisten.
Anders dan andere jaren is echter de trainer. Want na drie succesvolle seizoenen onder leiding van trainer-coach Edwin Griesheimer, met onder meer het behalen van het kampioenschap in de overgangsklasse B in februari 2018, staat er met Raymond Celak, die overkwam van naaste buur SVOC’01, een nieuwe trainer voor de groep. “Natuurlijk is dat best spannend, maar de eerste indrukken zijn goed. Na drie jaar is het ook niet verkeerd. Een nieuwe trainer, andere inzichten: dat houdt iedereen fris en scherp. Na zondag weten we meteen hoe we ervoor staan."