De zusjes Lieke (links) en Anke van Bussel maakten na vorig seizoen de stap naar de senioren.
De zusjes Lieke (links) en Anke van Bussel maakten na vorig seizoen de stap naar de senioren. Foto: Willem Menting

Zusjes strijden voor hun plek

Ysselsteyn | De Peelkorf-trainer Man-Kit Chan kon de tweelingzusjes Anke en Lieke van Bussel in het begin van de voorbereiding maar moeilijk uit elkaar houden. Tegenwoordig gaat dat al wat beter, maar de korfbalzusjes uit Ysselsteyn zijn wat dat betreft wel wat gewend. "Heel vroeger speelde ik met een vlecht en Anke met twee vlechten", vertelt Lieke van Bussel. "Dat doen we nu niet meer, die tijd hebben we gehad."


De 18-jarige tweeling maakte na vorig seizoen de overstap van de junioren naar de senioren. Dit seizoen hoopt het duo te schitteren in het eerste team van korfbalclub De Peelkorf. "Dat wordt een hele strijd, denk ik", bekent Anke. "Het is wel echt wennen. Op de trainingen gaat alles natuurlijk een stuk sneller. Veel speelsters kunnen het spel heel goed lezen en daar heb ik nog wel wat meer moeite mee."

Tegenover de komst van de tweeling staat bijvoorbeeld het vertrek van zus Kim van Bussel. "We hebben in de jeugd ooit een seizoen met ons drieën gespeeld. In dat seizoen werden we ook Nederlands kampioen. Het is jammer dat Kim gaat. We hadden graag weer samen gespeeld. In de jeugd zijn we met ons drieën in de ploeg Nederlands kampioen geworden. Aan de andere kant: nu hebben wij meer kans om het eerste te halen."

De twee behaalden vorig jaar hun vwo-diploma op het Peellandcollege in Deurne en begonnen onlangs aan de studie bedrijfseconomie aan de universiteit in Tilburg. Een nieuw leven als student lag voor hand voor de zussen Van Bussel, maar het duo besloot voorlopig thuis te blijven wonen in Ysselsteyn. "Onze zussen wonen in Eindhoven en Nijmegen. Daar horen we veel leuke verhalen over. Op donderdagavond stappen en veel leuke dingen doen. Dat is natuurlijk wel tof, maar voorlopig blijven wij in Ysselsteyn. Het is eerst even wennen qua studeren en reizen, maar door het coronavirus is alles anders. Misschien gaan we later op kamers. We kunnen nu wel lekker blijven korfballen."

De zusjes waren vorig seizoen met de A1 volop in de race voor het Nederlands kampioenschap, maar hun droom om afscheid te nemen bij de jeugd met een titel, spatte door de coronacrisis uiteen. "We hadden één groot doel vorig seizoen en dat hebben we helaas niet kunnen volbrengen. Heel erg jammer, natuurlijk snappen we dat het seizoen wordt geschrapt, maar je baalt op zo'n moment ook", zegt Anke. "Gelukkig zijn we al ooit Nederlands kampioen geworden", vult zus Lieke aan.

De zusjes lijken qua speelstijl op elkaar en spelen dan ook niet in hetzelfde vak. Toch zijn er verschillen. Zo vindt Anke Lieke meer een leider in het veld en Anke vindt Lieke een betere verdediger. "We kunnen nog veel leren", vindt Anke. "Ik wil dit seizoen stabieler worden. Verdedigend sterker en ook aanvallend wil ik mijn steentje bijdragen." Ook Lieke vindt nog ruimte voor verbetering. "Ik wil alles zien wat er op het veld staat te gebeuren. Het spel beter leren lezen."

Tijdens de eerste trainingen was het erg wennen

Veel speelsters in het eerste team van De Peelkorf lezen het spel al uitstekend volgens de zusjes. "Daar kunnen wij alleen maar van leren. Je leert ook veel van het kijken naar teamgenoten. Het gaat bij de senioren echt om de details, een klein foutje wordt al afgestraft. Dat was bij de jeugd natuurlijk wel anders. Nu spelen we soms tegen vrouwen die ouder zijn dan dertig. We zijn zelf pas achttien!"

Het tweetal gaat in ieder geval vol voor het eerste team: "Dan zijn we pas tevreden! Bij de eerste oefenwedstrijd mochten we met het eerste mee. Dat is een goed teken, toch?"

De zusjes Anke en Lieke van Bussel maakten na vorig seizoen de stap naar de senioren.
Afbeelding