Afbeelding
Foto: Eigen foto

Oude foto's verlevendigen Venray

Venray | Wie een ommetje door het Venray maakt en zijn ogen goed de kost geeft, zal wellicht denken: waar zijn die lelijke stroomverdeelkasten toch gebleven? En dat Is te begrijpen.


Maar ze staan er nog. Alleen zijn ze tegenwoordig onherkenbaar gemaakt door Peter Custers. Samen met Leonie Cals heeft hij de kasten veranderd in levendige stroomverdeelkasten. "Met zwart-witfoto's brengen we kleur in Venray", legt Custers uit.

Dat hebben ze gedaan om niet alleen de kern van Venray te verfraaien, maar ook om inwoners en bezoekers enig historisch besef bij te brengen. Letterlijk hebben ze kosten nog moeite gespaard om het project uit te voeren. De bedoeling is dat ook de dorpen 'verwend' worden met stroomkasten die een historisch verhaal van het dorp vertellen.

In totaal zijn twaalf stroomverdeelkasten, met toestemming van de verschillende instanties, onder handen genomen. Zestien foto's hebben er een plek op gekregen. Die foto's hebben raakvlakken met de omgeving waarin de stroomkast staat.

De beelden laten vooral historische panden zien. Een treffende foto die in deze periode past is die op de stroomkast die bij de Deken Thielenstraat en Hoenderstraat staat. Daarop is te zien dat die omgeving met fikse wateroverlast had te kampen. De foto is uit 1924. "Ook toen was de uitleg van de gemeente dat de riolering het vele water niet kon verwerken", merkt Custers met een lach op.

Eén keer is gebruikgemaakt van een tekening om het gebied historisch te duiden. Die stroomkast is te vinden bij het Schoutenstraatje en de Grotestraat. De 'Historische Stroomkastenroute' zou zomaar een nieuwe wandelroute in Venray kunnen zijn. Dat plan is nog niet uitgewerkt.

Het verhaal van Custers staat op de pagina hiernaast en heeft een vervolg op pagina 9.