Afbeelding
Foto: eigen foto

VL: 'Huizen moeten betaalbaar blijven'

VENRAY | Venray Lokaal (VL) wil dat de huizen in de gemeente betaalbaar worden en blijven voor mensen met een kleine beurs. Particulieren die in Venray woningen willen kopen als belegging, uit winstbejag dus, moeten daarom buitenspel worden gezet. Kopers die een woning kopen moeten die ook zelf gaan bewonen.


Peter Custers, commissielid namens Venray Lokaal, heeft daarover vragen gesteld aan burgemeester en wethouders. Met het invoeren van een zelfbewoningsplicht wordt volgens Custers bij speculerende huiseigenaren de wind uit de zeilen gehaald.

Op dit moment onderzoekt het kabinet de mogelijkheden van een zelfbewoningsplicht. Woningcorporaties maken al langere tijd gebruik van een zelfbewoningsplicht door dit contractueel op te leggen. "Willen we de lokale huizenmarkt betaalbaar maken en houden voor starters en mensen met een kleine beurs, dan is een van de middelen de particulieren beleggers uit te sluiten bij de verkoop van nieuwbouw tot een bepaald bedrag", stelt Custers, die tevens aangeeft dat onderzoek ernaar alleen maar vertragend werkt. "Er zijn al onderzoeksresultaten bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten beschikbaar. Een twintigtal gemeenten heeft deze maatregel al doorgevoerd."

Custers wil weten of de gemeente Venray al een anti-speculatiebeding heeft en zo niet, of het college dan van plan is om dat in te voeren. Dezelfde vragen heeft Custers over de zelfbewoningsplicht. Willen burgemeesters en wethouders van Venray het anti-speculatiebeding en de zelfbewoningsplicht niet invoeren, dan wil Custers weten hoeveel bouwvergunningen er vanaf 2018 aan particulieren zijn afgegeven en in hoeveel gevallen er sprake is van particuliere belegging en zelfbewoning.