Peter Custers (links), VL-wethouder Cor Vervoort en Leonie Cals bij een stroomkast met een wateroverlastfoto uit 1924.
Peter Custers (links), VL-wethouder Cor Vervoort en Leonie Cals bij een stroomkast met een wateroverlastfoto uit 1924. Foto: Dom Melskens

Stroomkasten met geschiedenis

VENRAY | Sinds vorige week verdelen twaalf energiekasten in het centrum van Venray niet alleen stroom. Ze leveren nu ook historische informatie over het verleden van Venray. Dat doen ze met oude foto's, met tekst en uitleg erbij. Initiatiefnemer van het eerste uur is Venraynaar Peter Custers, ook wel bekend als commissielid van Venray Lokaal.


Wat Custers in zijn hoofd heeft, heeft hij niet zijn kont. Binnen de politiek pluist hij zaken tot op het bot uit. Toen bij hem in 2018 het idee postvatte om die saaie stroomkasten eens aan te pakken ter verfraaiing van het centrum, moest je van goeden huize komen hem daarvan af te brengen. Dat bewees hij door veel obstakels te overwinnen en te blijven geloven in zijn project.

Custers kwam op de eerste plaats erachter dat je niet zomaar foto's op stroomkasten mag plakken. Kasteneigenaar Enexis moet toestemming geven, ook de gemeente wil er wat van vinden. Wie betaalt het allemaal? Welke foto's worden het, wie voert het uit? En ga zo maar door.

Custers: "Het eerste contact met Enexis was op 12 december 2018. De grondhouding was positief. Dat was was voor mij voldoende verder te gaan met de plannen." Het duurde echter tot half april 2019 voordat hij volgens afspraak zijn proefopstelling op de verdeelkast bij het Poelshuis kon presenteren. Het plan ontmoette volgens Custers enthousiasme bij gemeente, Enexis, Historisch Platform Venray (HPV) en Stichting Venray Monumentaal (SVM) en niet op de laatste plaats bij de inwoners. "Ik raakte nog meer geïnspireerd bij het zien van mogelijke resultaten in Qatar, Genève en Den Bosch. Als dit dáár kan, dan kan dit ook in Venray. Dat was voor mij voldoende reden het project dit uit te breiden over de gehele gemeente Venray. Ik vroeg vervolgens Leonie Cals om mee werken."

Custers en Cals kenden elkaar al vanuit de gemeentepolitiek en het HPV. Tevens is Cals betrokken bij Venray Monumentaal. "Het was snel beklonken om samen op te trekken in het project", zegt Custers.

Oude foto's op kasten van Enexis laten Venrayse historie herleven


Lees verder op pagina 9.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding