Wout Ewalts (met hesje) uit Merselo is een van de deelnemers aan de jeugdvoetbaldagen.
Wout Ewalts (met hesje) uit Merselo is een van de deelnemers aan de jeugdvoetbaldagen. Foto Karin Spreeuwenberg

Jeugdvoetbaldagen in trek

Horst | Ondanks de coronacrisis besloot de stichting Jeugdvoetbaldagen Horst de jaarlijkse voetbalweek op het sportpark van Wittenhorst gewoon door te laten gaan. Na afspraken met de gemeente Horst aan de Maas mochten er dit jaar 160 deelnemers meedoen. Een aanzienlijk aantal van hen komt uit de gemeente Venray.


Het is een fraai gezicht bij binnenkomst van het sportpark in Horst deze week: 160 deelnemers, allen gekleed in strakke blauwe of oranje (voor de keepers) tenues, verdeeld over twaalf teams en drie velden, houden zich bezig met verschillende voetbalonderdelen. De voetballers in de leeftijd van vijfenhalf tot en met zestien wagen zich tijdens de vijf voetbaldagen in Horst onder andere aan een penaltybokaal, speedcheck, voetbalquiz, voetvolley en verschillende partijvormen. De meeste teams bevinden zich op de velden, enkele teams houden zich in een aparte hoek bezig met de pannakooien en het boardingvoetbal.


Van die deelnemers komt ook dit jaar weer een aanzienlijk deel uit de gemeente Venray. Oostrum is na Horst hofleverancier met 35 spelers. Ook in Merselo zijn de voetbaldagen populair, getuige de 27 aanmeldingen. Venray volgt op plek drie, met zestien aanmeldingen.


Ook voetballers en voetbalsters uit Oirlo, Castenray, Ysselsteyn en Leunen zijn present. Merijn Buddiger, speler van SVOC’01 JO15-1, doet al voor de vijfde keer mee: “Ik vind de voetbaldagen ontzettend leuk, want er is altijd gezelligheid en er zijn veel leuke onderdelen zoals het mini-WK, penaltybokaal en voetvolley. Daarnaast is het eten ook lekker en zijn de pauzes goed geregeld.”


Gedurende de week worden de resultaten van de deelnemers bijgehouden, waarna op het einde van de week per half veld de prijzen voor Koning Voetbal worden verdeeld. Ook werd dit jaar de dorpencup in het leven geroepen, waarbij de deelnemers per dorp strijden om een titel. Bezoekers moesten zich dit jaar vooraf inschrijven, om zo een bezoekerspiek te voorkomen. Er mochten namelijk maximaal negentig personen het sportpark
betreden.


Jelt Verrijth, kaderlid uit Oostrum, ziet dat iedereen zijn beste beentje voorzet om dit jaar verantwoorde voetbaldagen te organiseren. “Ik vind het erg leuk om de hele week met de kinderen bezig te zijn. Alles is goed georganiseerd en het is mooi om te zien dat er veel deelnemers uit de regio Venray zijn. De sfeer in de kadergroep is daarnaast ook ieder jaar top, dat is zeker een van onze sterke punten. Je merkt dat je alleen maar met vrijwilligers werkt, waardoor iedereen gemotiveerd is. Hopelijk merken de deelnemers dat ook."


Merselonaar Wout Ewalts, dit jaar voor de zevende keer present, merkt dat in ieder geval wel. “Ik schrijf me ieder jaar meteen in, zodat ik sowieso mee kan doen. Het leuke aan de voetbaldagen is dat je ook met spelers uit andere dorpen voetbalt. Zo leer je ook weer nieuwe spelers
kennen.”


Zie voor meer informatie over de voetbaldagen in Horst de website www.jeugdvoetbaldagen.nl.