Myrthe Moorrees: "Bundesliga een van de sterkste competities in Europa."
Myrthe Moorrees: "Bundesliga een van de sterkste competities in Europa." Foto: Jean-Luc Bastian

'Maximale uit mezelf halen'

Venray | "Het waren de twee saaiste weken uit mijn leven."


Ze kan er nu om lachen, voetbalster Myrthe Moorrees (25) uit Venray, maar dat was een paar weken terug wel anders. Na terugkeer uit Nederland naar Duitsland moest ze vanwege het heersende coronavirus twee weken in quarantaine. "Zo waren de regels in Duitsland nu eenmaal. Maar ik baalde natuurlijk wel. Terwijl mijn Duitse teamgenoten aan het trainen waren ter voorbereiding om het seizoen 2019/2020 af te maken tijdens de coronacrisis, zat ik alleen in mijn appartement. Ik mocht een uurtje per dag naar buiten, mocht niemand treffen en ook geen boodschappen doen. Maar dat gold voor meer speelsters, want bij SC Sand bestaat de selectie ongeveer voor de helft uit voetbalsters uit het buitenland." Met een lach: "Ja, mijn talenkennis is het afgelopen seizoen in ieder geval hard vooruitgegaan. Nu, ter voorbereiding op het nieuwe seizoen, zijn we gelukkig al een paar weken samen aan het trainen en hebben we de eerste oefenduels alweer gespeeld."


De profvoetbalster verruilde vorig seizoen Eredivisie-landskampioen FC Twente voor een avontuur bij Bundesliga-club SC Sand. "Ik heb het hier goed naar mijn zin", zegt Moorrees. "Het was jammer dat het seizoen vanwege de corona-uitbraak werd onderbroken, maar dat was nu eenmaal niet anders. Er zijn belangrijkere dingen in het leven dan voetbal, zoals de gezondheid van iedereen. Op de club werden wij, om het seizoen af te maken, ook twee keer per week getest op het coronavirus. Verder golden er strenge regels: buiten je teamgenoten en de staf hadden we zo min mogelijk contact met andere mensen. En het dragen van een mondkapje wordt inmiddels een gewoonte. In Duitsland zijn ze daar heel strikt in." Tijdens het staken van de competitie keerde Moorrees voor vijf weken terug naar haar ouders in Venray, waar ze alleen of samen met haar maatje Kika van Es uit Groeningen, speelster van het Engelse Everton, trainde. "Daarna is in tegenstelling tot Nederland in Duitsland de competitie wel hervat. Met twee wedstrijden per week, dat was erg pittig, mede ook door de lange reistijden voor sommige uitwedstrijden. We zijn uiteindelijk als achtste geëindigd in een competitie met twaalf sterke clubs. SC Sand is al jaren een middenmotor in de Bundesliga." Maar past dat in haar ambitie? "Je wilt als sporter natuurlijk altijd meer. Maar dat wil de club gelukkig ook. Het doel voor komend seizoen is een plek rond de zesde plaats en de bekerfinale halen en die het liefst winnen natuurlijk. Maar dat is voor een relatief kleine club als SC Sand al moeilijk genoeg. In de Bundesliga spelen topclubs als Bayern München en Wolfsburg, die veel meer budget hebben. De Bundesliga is gewoon een van de sterkste competities in Europa." Dat was ook een van de redenen voor Moorrees om de overstap naar de Duitse competitie te maken. "Ik wil me blijven ontwikkelen al voetbalster. Als centrale verdedigster van SC Sand speel je tegen echte topspitsen. Dat is elke wedstrijd weer een uitdaging. In het afgelopen seizoen heb ik enorm veel bijgeleerd, vooral tactisch. En ook fysiek heb ik stappen gezet. Daar is in Duitsland sowieso veel meer aandacht voor. Er wordt hier over het algemeen veel langer getraind dan in Nederland. Deze voorbereiding staan wij rond de 2 á 2,5 uur op het veld. Maar dat vind ik niet erg. Als topsporter wil ik het maximale uit mezelf halen, en daar streef ik ook elke dag naar."
Myrthe Moorrees speelde één interland voor het Nederlands team, maar lijkt momenteel buiten beeld bij bondscoach Sarina Wiegman. Toch geeft ze de hoop niet op. " Afgelopen seizoen heb ik, op een schorsing na, bij SC Sand alle wedstrijden negentig minuten gespeeld. Op een hoog Europees niveau. Ik blijf hard werken voor een nieuwe kans in de selectie van Oranje. Meer kan ik niet doen."