Zienswijzen stapelen op

SMAKT/VENRAY | De zienswijzen tegen het nieuwe bedrijventerrein De Spurkt stapelen zich op. Na Dassenwerkgroep Venray-Horst laten ook onder andere Stichting Das en Boom, Dorpsraad Smakt-Holthees, IVN Geijsteren-Venray, agrariƫr Math van de Winkel (aanwonende) en Danny Bosma van camping De Oude Barrier van zich horen.


Dat doet ook Johan Vollenbroek van milieuorganisatie MOB (Mobilisation for the Environment). Hij haalt in een doorwrochte zienswijze alles uit de kast om te voorkomen dat bij de Loobeek het zestig hectare grote industrieterrein De Spurkt komt. Het is tevens een natuurgebied dat momenteel door Waterschap Limburg wordt aangepakt om onder meer de beek weer te laten meanderen.

Vollenbroek verwierf vorig jaar mei nationale bekendheid toen de Raad van State het Nederlandse stikstofbeleid (waar Vollenbroek al enkele jaren tegen vocht omdat het niet zou kloppen) in de prullenbak kieperde. Het resultaat was dat Nederland direct moest stoppen met het verlenen van vergunningen voor activiteiten die leiden tot de stikstofneerslag in beschermde natuurgebieden. Veehouderijen gingen op slot, duizenden bouwprojecten liepen vertraging op.

Nijmegenaar Vollenbroek meent dat De Spurkt 'een zeer ernstige aantasting en verlies van leefgebieden van zwaar beschermde dieren- en plantensoorten tot gevolg heeft'. Ook haalt Vollenbroek de stelling in het Spurktplan onderuit dat het industrieterrein minder stikstofuitstoot zou opleveren, omdat agrarische activiteiten die er nu nog zijn op die locatie, dan weg zijn. Die activiteit betreft nu een paardenhouderij. Vollenbroek stelt dat de stikstofuitstoot van De Spurkt nog onbekend is omdat onduidelijk is welke bedrijven zich daar vestigen. De stikstofdata van De Spurkt zouden niet kloppen. Tevens maakt hij duidelijk dat de biodiversiteit achteruit gaat. Dat melden meer zienswijzen. Ook dat enkele dassenburchten ernstig worden bedreigd met de komst van De Spurkt, komen in meer zienswijzen aan bod.

Tevens zet Vollenbroek vraagtekens bij grondtransacties die nodig zijn om het industrieterrein aan te kunnen leggen. Om alle gronden te verwerven (pas ongeveer een kwart van het totaal is verworven) is ruim 19 miljoen euro nodig. Ook moet grond van Loonbedrijf gebroeders Nooijen uit Deurne worden aangekocht voor zo'n 3,5 miljoen euro. Nooijen heeft ook grond liggen op naastgelegen locaties waar zonneparken staan ingetekend. Daar moeten ontwikkelaars in totaal zo'n 2,1 miljoen voor neertellen om de grondhuur te kunnen betalen. Vollenbroek wil weten in hoeverre er samenhang is in de grondtransacties van Nooijen met de gemeente. Ofwel: hangt verkrijging van grond voor De Spurkt af van het verkrijgen van vergunningen voor een of twee zonneparken? Vollenbroek wil hier een onderzoek naar. Nooijen is al enkele keren in verband gebracht met mestfraude. In januari 2018 viel de NVWA het bedrijf in Deurne binnen vanwege mestverwerking zonder vergunning. De termijn voor indienen van zienswijzen (het zijn er twintig geworden) verstreek vorige week.