Akkerranden met bloemen ontmoeten veel enthousiasme

BLITTERSWIJCK/VENRAY | Jagers spannen zich steeds meer in om de regionale flora en fauna impulsen te geven. Ook in Venray. Het project Jagers in het Groen is daarvan een mooi voorbeeld. Een van de aanjagers ervan is provinciaal gedeputeerde Carla Brugman uit Blitterswijck. Haar doel is om één breed lang bloemenlint door Limburg te laten slingeren. Aan Blitterswijck zal het niet liggen. In het kader van het project hebben de plaatselijke jagers dit jaar achthonderd meter akkerranden van vier meter breed ingezaaid met bloemenmengsels die door de provincie zijn bekostigd. WBE Venray heeft zijn eigen projecten.


Door Henk Baltussen


Jager en natuurliefhebber Ger Wijnhoven is net zo enthousiast over het project, dat vorige week in Sevenum donderdag officieel werd geopend, als zijn dorpsgenoot Brugman. "Toen WBE Meerlosebaan (wildbeheereenheid waarbij Wijnhoven is aangesloten, red.) ervan hoorde zijn we meteen aan de slag gegaan."

De resultaten zijn al enkele maanden zichtbaar. Op diverse percelen in Blitterswijck hebben Wijnhoven en enkele collega-jagers akkerranden ingezaaid. Het resultaat is te zien langs onder meer de Beeteweg en Langstraat waar kleurige bloemenzeeën de omgeving opvrolijken. "De reacties uit het dorp en van toevallige passanten zijn erg positief", zegt Wijnhoven. "Fietsers stoppen zelfs om foto's te maken."

De bloemrijke stroken zijn niet alleen een feest voor de ogen. Jagers in het Groen is vooral bedoeld om de biodiversiteit nieuwe impulsen te geven. Want vriend en vijand zijn het erover eens dat het landschap verschraalt. Steeds meer kleine elementen verdwijnen uit de natuur. Zoals struiken- en heggensoorten. Juist wildakkers en faunaranden bieden dekking en voedsel voor het wild en vele andere diersoorten. Verdwijnt (een deel van) de flora, dan gebeurt dat ook met de dieren in dat gebied. Daar wil de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV) wat aan doen met Jagers in het Groen. Om de biodiversiteit niet alleen in stand te houden, maar ook te verbeteren. De provincie Limburg pikte het plan van de KNJV op wat resulteerde in een project om 12 hectaren van de provinciale landbouwpercelen en 58 hectaren wildakkers van jagers in te zaaien met een speciaal zaadmengsel. "Een mooi voorbeeld waarbij het provinciale soortenbeleid een impuls krijgt", volgens Brugman.

Dieren als hazen, houtduiven, fazanten en konijnen voelen zich thuis in dergelijke akkerranden. Dat geldt ook voor zeldzame diersoorten als patrijzen en wilde bijen. Limburg doneerde de zaadmengsels ter waarde van 20.000 euro. De percelen die zijn ingezaaid zijn voornamelijk in bezit van jagers. WBE Venray doet niet mee aan het project. "Wij zaaien al wildakkers in", zegt WBE-secretaris Camile Peters. "En het valt of staat bij de inzet van vrijwilligers. Wij zijn maar een klein cluppie."