Ingezonden brief

'Verzet tegen De Spurkt'

Venray | Vandaag word ik wederom getriggerd door en artikel in Peel en Maas, deze keer met de titel 'Verzet tegen De Spurkt'. Als voormalig boerenzoon (61), geboren naast de Loobeek in Venray, ben ik zeer bekend en begaan met het prachtige natuurgebied langs de Loobeek en in De Spurkt in het bijzonder.


De afgelopen jaren heb ik in stilte en met afgrijzen vernomen van de beoogde industriële verstedelijking in het natuurgebied De Spurkt. Zeker ook met de prachtige actuele herontwikkeling naar een meanderende Loobeek, en de samengaande ontwikkeling van de natuur (als prachtig voorbeeld de Loobeek in Merselo!) zijn de plannen voor industriële ontwikkeling onbegrijpelijk en verwerpelijk voor Venray.

Wat willen de inwoners van Venray? Wat beoogt de politiek in Venray? Is economisch groei met eenzijdige uitbreiding van ‘hallen en dozen’ de aanpak voor groei? Wat is de toegevoegde waarde van deze beoogde ontwikkeling voor Venray? Laten we ons bezinnen, ondersteund door corona, waar het echt om gaat in Venray. Hoe kunnen we als gemeente duurzaam en milieubewust vooroplopen met behoud van kwaliteit en welzijn?

In mijn beleving is de economische groei van Venray geen doel op zich. Wat brengt het extra voor de inwoners van Venray : werkgelegenheid, welvaart en welzijn? Ik betwijfel dit alles. Daarnaast lijken de plannen een verrijking voor de ontwikkelaars en de Venrayse politiek (lees : Loonen BV), waarbij de inwoners van Venray alweer een stukje natuurrijk groen in Venray dreigen te verliezen.

Beste inwoners van Venray, maar vooral de politiek in Venray: laten we ons bezinnen en ‘beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’ stoppen met deze plannen. Het is nog niet te laat om deze plannen te keren in ontwikkeling van natuur en hierbij het behoud van de das en alle andere vormen van leven te behouden.

Vroeger hadden we de bijenkorf met 10 bijen in het logo van Venray, tegenwoordig een ‘kruispunt van wegen. De tijd veranderd maar mijn behoefte aan natuur, kwaliteit van leven en balans neemt met de jaren toe, hopelijk ook voor u als lezer. Terug naar de kern, terug naar de ‘nieuwe norm’ en terug naar de mens, de inwoners van Venray in balans met de rijke natuur in onze mooie omgeving. Maar met het lezen van dit artikel van Dassenwerkgroep Venray-Horst merk ik dat het me raakt en vind ook ik dat er een halt moet komen met de ontwikkeling van dit gebied, nu het nog kan. Da’s natuurlijk toch. Venray Bloeit!, maar hopelijk niet dood!

Beste politiek, ik wil jullie vragen om na te denken over nieuwe inzichten in andere tijden, denk aan de behoefte van de inwoners in Venray, nu het nog kan.

Beste inwoners van Venray, politiek is ‘niet mijn ding’, maar laat van je horen richting de politiek in Venray. Met groeten vanuit een prachtige omgeving vol met natuur, we gaan ervoor!

Wil Coopmans, Venray