Een roedel wolven 'bewaakt' de Sint Goarkapel in Meerlo.
Een roedel wolven 'bewaakt' de Sint Goarkapel in Meerlo. Foto: Persfoto

Wolven bij Goarkapel Meerlo

Meerlo | De 360 jaar oude Sint Goarkapel in Meerlo wordt sinds enkele jaren ‘bewaakt’ door een roedel wolven. Het betreft een kunstwerk bestaande uit zes ijzeren wolven die gemaakt zijn door de Rotterdamse stadkunstenaar Chris Ripken.


Het kunstwerk, de roedel wolven, werd geëxposeerd tijdens de grote Kunstmanifestatie Geijsteren in 2008 in de beeldentuin van keramiste Mieke van Uden. De Geijsterse kunstenares was onder de indruk van het kunstwerk en bedacht een plan om de wolvengroep in de regio te houden. In die tijd speelde de herindeling van de gemeenten Venray en Horst aan de Maas en de opheffing van Meerlo-Wanssum. Horst kreeg de dorpen Tienray, Swolgen en Meerlo toegewezen en Venray de dorpen Blitterswijck, Geijsteren en Wanssum.


Mieke van Uden bedacht het plan om het kunstwerk een plek te geven op de nieuwe grens van Venray en Horst aan de Maas, in de bosschage bij de Sint Goarkapel op de grens van Meerlo en Wanssum, bij gelegenheid van de opheffing van de gemeente Meerlo-Wanssum op 1 januari 2010. De zes wolven verbeelden de zes kerkdorpen van de vroegere gemeente Meerlo-Wanssum.


De gemeenten gingen akkoord en kochten het kunstwerk van de Rotterdamse kunstenaar. De zes wolven symboliseren de zes kerkdorpen van de gemeente Meerlo-Wanssum. Drie wolven staan met hun snuit richting Wanssum, Geijsteren en Blitterswijck en drie staan er richting Meerlo, Tienray en Swolgen.


Volgens toenmalig pastoor Ruud Verheggen van Meerlo staan de wolven symbool voor de strijd die Horst aan de Maas en Venray gestreden hebben om de dorpen van Meerlo-Wanssum in te palmen. ”Ze hebben als honden gevochten om ons”, vertelde de pastoor destijds.


De onthulling vond plaats tijdens de jaarlijkse eendaagse Sint Goarkermis op de zondag na de patroondag van de heilige Goar. Dat was op 11 juli 2009. Toen trok een processie vanaf de parochiekerk Meerlo begeleid door fanfare Eendracht Meerlo en de muziekvereniging Sankt Goar am Rhein (de plek waar Sint Goar begraven ligt) naar de kapel.

Ze hebben als honden gevochten om ons


Na de traditionele openluchtmis werd het kunstwerk onthuld door de burgemeesters van Horst aan de Maas, Venray en Meerlo-Wanssum. Sindsdien waken de wolven over de eeuwenoude kapel van Sint Goar.


Ruim een maand geleden publiceerde Peel en Maas een artikel over de traditie van Sint Goar in Meerlo. Daarin werd gewag gemaakt van de wolven. En daarop kreeg zowel de redactie als René Poels als schrijver van het artikel vragen van lezers: hoezo wolven en waarom staan die daar? Daarom deze week dit
vervolgartikel.