Edwin de Klein, Clim Stoopen en Sabine Meeuws (v.l.n.r.).
Edwin de Klein, Clim Stoopen en Sabine Meeuws (v.l.n.r.). Foto: Marloes Kempkens

Eerste studentenexpositie

Venray | De pup-up galerie aan het Kapelaanspad in Venray werd vrijdagavond geopend voor een gloednieuwe expositie. Edwin de Klein, Sabine Meeuws en Clim Stoopen, drie studenten van de kunstacademie in Tilburg, krijgen de kans om hun werk te laten zien aan het publiek. "Wij vonden de opening erg geslaagd. Ondanks de hitte waren er toch ruim dertig bezoekers", vertelt De Klein.


De Klein, geboren en getogen in Venray, is blij dat hij zijn werk in Venray kan laten zien aan het publiek. "Het is de eerste keer dat studenten de galerie kunnen gebruiken, dat is sowieso bijzonder. Daarnaast kunnen we de galerij ook gebruiken om verder te werken aan onze objecten, dat is ook wel speciaal. Het is gewoon een hele mooie kans en we roepen dan ook iedereen op om een kijkje te komen nemen."

Zelf is De Klein bezig met een kunstwerk van blikjes. "Mijn nieuwste werk breidt zich uit. Ik heb een object gemaakt van blikjes en dat wordt groter gemaakt met blikjes die ik vind. Die maak ik eerst schoon en dan bevestig ik ze op mijn werk. Het valt de bezoekers al op dat wij ontzettend steriel werken en onze kunstwerken vallen in de smaak. We hebben goede eerste dagen achter de rug, ondanks dat het zo warm is."

De Venraynaar hoopt volgend jaar af te studeren aan de kunstacademie, maar gemakkelijk wordt dat niet Voor De Klein en zijn studiegenoten is er sinds de uitbraak van het coronavirus veel veranderd. "De lessen gaan bijna allemaal nog digitaal en ook onze werkplekken op school zijn gesloten, dat is wel erg vervelend. Vermoedelijk duurt dat nog we tot begin volgend jaar. Alleen bij hoge uitzondering is het mogelijk om op school te werken. Ik heb gelukkig in het gebouw van de scouting kunnen werken, maar dat houdt ook een keer op. Je mist de faciliteiten en de creatieve kruisbestuiving heel erg."


Expertise

De expositie van De Klein en zijn studiegenoten is nog te bewonderen tot en met zondag 30 augustus. Naast het tentoonstellen van eerder gemaakt werk op de academie, zal dus ook tijdens de openingstijden ter plekke gewerkt worden aan nieuwe kunstwerken. De studenten hebben ieder hun eigen expertise. Stoopen richt zich op fotografie waarbij onderwerpen als het menselijk lichaam en de maakbaarheid van de natuur op de eerste plaats staan. Meeuws en De Klein hebben hun interesses liggen bij de beeldende kunst. Waar Meeuws zich focust op het onderwerp herinneringen, concentreert De Klein zich op hedendaagse onderwerpen zoals vrijheidsontneming, consumentenmaatschappij, wegwerpcultuur en klimaatverandering. Verschillende technieken en materialen zijn en worden hiervoor gebruikt. "Ben je benieuwd naar onze werken? Bij dezen ben je van harte welkom om tijdens onze openingstijden een keer binnen te wandelen. Dat vinden wij als kunstenaars ontzettend leuk. Tijdens de eerste dagen komen er al geregeld mensen kijken. Vanwege de hitte hadden we verwacht dat het animo lager zou zijn, maar dat is gelukkig niet zo", besluit de Venrayse kunstenaar.

Exposeren en werken in het centrum van Venray


Openingstijden

De expositie is te zien van vrijdag 7 augustus tot en met zondag 30 augustus. De tijdelijke galerie is geopend op vrijdag van 12.00 tot en met 17.00 uur, op zaterdagen van 10.00 tot en met 17.00 uur en op koopzondagen van 12.00 tot en met 17.00 uur.

Afbeelding