Venrayse ondernemers uit de evenementenbranche verzamelden zich dinsdagavond voor het gemeentehuis om aandacht te vragen voor de problematiek.
Venrayse ondernemers uit de evenementenbranche verzamelden zich dinsdagavond voor het gemeentehuis om aandacht te vragen voor de problematiek. Foto: Antoon Jeuken

Foto's: Evenementenbranche in nood

Venray | Het water staat bij veel bedrijven in de evenementenbranche tot aan de lippen. Ook in Venray vallen er in deze sector harde klappen door de coronacrisis en hebben bedrijven moeite om het hoofd boven water te houden. Om de ernst van de situatie onder de aandacht te brengen werden dinsdagavond verschillende gebouwen vanaf 21.00 uur vuurrood verlicht.

Om 23.55 uur werd symbolisch de stekker uit de verlichting getrokken. In Venray waren het gemeentehuis en het bedrijfspand van Interal aan de Maasheseweg rood verlicht. Roel Kessels, eigenaar van Stage Crew, stond op het plein voor het gemeentehuis om aandacht te vragen voor de problematische situatie van zijn branche. "Evenementen worden er nog steeds niet georganiseerd, dus ook wij moeten creatief zijn om iets van omzet te genereren. We missen op dit moment zeker negentig procent van onze omzet."

Stage Crew is normaal gesproken actief op festivals, congressen en beurzen. Nu deze evenementen allemaal zijn weggevallen, probeert Kessels met zijn bedrijf out of the box te denken. "We verhuren normaal gesproken onder meer licht, geluid en podia. Nu zijn we veel bezig met streamen. Zo hebben we onder meer ons steentje bijgedragen aan het alternatieve kermisprogramma van Leunen en Koningsdag. Het zijn kleine evenementen en de inkomsten zijn een doekje voor het bloeden."

De evenementensector kan volgens Kessels niet overleven zonder verdere noodsteun. De overheid dreigt de kraan vanaf 1 oktober dicht te draaien. "Als dat gebeurt, dan zijn de gevolgen niet te overzien. Wij zijn gelukkig een gezond bedrijf en kunnen het nog wel even uitzingen, maar veel andere bedrijven staan echt op omkiepen. Zonder steun wordt het ook voor ons op den duur ontzettend lastig. Wij mogen niet vergeten worden. Onze sector zorgt voor evenementen waar miljoenen mensen plezier aan beleven."

Ook Bob Manders van Manders Verhuur stond dinsdag voor het gemeentehuis. Bij het familiebedrijf op De Hulst in Venray is ook het leeuwendeel van de omzet weggevallen. "We zouden aan eind van dit jaar een groot feest organiseren, omdat we volgend jaar vijftig jaar bestaan. Die festiviteiten hebben we helaas moeten schrappen, maar we hopen dat we volgend jaar alsnog kunnen stilstaan bij deze mooie mijlpaal."

Tijdens de zomermaanden is het normaal gesproken spitsuur bij Manders Verhuur en worden er dagelijks onder meer tenten gebouwd en verhuurd. Momenteel gebeurt er nauwelijks iets. "We hebben één vast personeelslid. Dat is nog wel aan het werk met wat onderhoud, maar ook dat werk loopt tegen het einde. Daarnaast hebben we vijftien oproepkrachten thuis zitten. We hebben gewoon geen werk. We zijn een gezond familiebedrijf, maar ook wij hebben steun nodig. Veel bedrijven in onze sector zijn al failliet of staan op omgevallen."

Sector heeft ook na 1 oktober steun nodig van overheid


Frank Claessens, financieel directeur van Interal, verhuurt met zijn bedrijf normaliter truss-systemen aan onder meer aan evenementen als De Vrienden van Amstel Live. "Dat werk ligt al lang stil, gelukkig kunnen wij een deel van ons personeel detacheren bij onze buurman Blitta Gevelsystemen. Als we geen steun krijgen van de overheid en ook de hulp van de buren wegvalt, dan ontkomen wij niet aan ontslagen. Nu gaat het nog, maar het houdt een keer op. Onze branche heeft ook na 1 oktober steun nodig anders komt er een gigantische ontslaggolf in de evenementensector. Tot er een vaccin is, zitten wij in als branche in de problemen. We moeten af van de anderhalvemetersamenleving. Pas dan kunnen we weer langzaam gaan bouwen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding