De brandweer werd drie keer opgeroepen om het vuur te bestrijden.
De brandweer werd drie keer opgeroepen om het vuur te bestrijden. Foto: SK-Media

Brandweer druk met natuurbranden

Oostrum | Op Landgoed Geijsteren, nabij de weg De Rosmolen, ontstond zaterdagmiddag een grote natuurbrand. Stefan Jansen was namens het brandweerkorps uit Venray als bevelvoerder aanwezig. "De brand was moeilijk te bereiken en de bestrijden. Het was de grootste natuurbrand van dit jaar in de gemeente Venray. Afgelopen maandag werden we weer opnieuw opgeroepen voor de brand, want het vuur dreigde weer op te laaien."


Bij de natuurbrand werd uiteindelijk een stuk bos ter grootte van zo'n vijf voetbalvelden verwoest. Het vuur bevond zich in het midden van het bos en was moeilijk bereikbaar voor de brandweer. "Vier waterwagens hebben tot 's avonds gependeld tussen Oostrum en de brandhaard om water aan te leveren, daarna werd het grootwatertransport opgeroepen, de waterwagens hadden het namelijk steeds moeilijker om bij de brandhaarden te komen. Het grootwatertransport is een systeem waarmee bluswater over grote afstanden getransporteerd kan worden. Op zo'n 400 meter van de brandhaarden lag een vijver en daar konden we water uit putten. De vijver werd vanuit een beek weer aangevuld."

De eerste manschappen werden rond 22.30 uur afgelost door een nieuw peloton en gedurende de nacht werd er nog geblust. Diverse korpsen uit de regio hebben meegeholpen om de brand op Landgoed Geijsteren te bestrijden. "We hadden de brand eigenlijk snel onder controle, maar het blussen duurde daarna erg lang. Het was voor ons ook erg zwaar vanwege de hitte en bereikbaarheid van de brandhaarden. Veel eiken zaten ook vol met eikenprocessierupsen, daar hebben veel brandweerlieden nu last van."

Over het ontstaan van de brand kon Jansen weinig zeggen. "Ik ben natuurlijk geen expert. Het is wel vreemd dat een brand plotseling midden in het bos ontstaat. Door de droogte grijpt het vuur snel om zich heen. Recreanten moeten goed opletten, want een achtergebleven stuk glas of een hete auto in hoog gras kunnen al grote gevolgen hebben met deze temperaturen. Open vuren zoals een kampvuur zijn in deze tijd sowieso verboden."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding