Afbeelding
Foto: eigen foto

Oogsten voor een eeuw Ysselsteyn

Oogsten voor een eeuw Ysselsteyn

Ysselsteyn | Grote gebeurtenissen werpen hun schaduw vooruit, zo ook in Ysselsteyn. Volgend jaar wordt immers gevierd dat het dorp honderd jaar geleden werd opgericht.


Als voorbereiding op dit feest werd afgelopen week een perceel rogge gemaaid, wat speciaal gezaaid was voor dit feest. In het kader van de festiviteiten worden onder meer een plaggenhut en een schaapskooi opnieuw gebouwd zoals die er honderd jaar geleden ook stonden op de toen nog woeste en ontgonnen heidegrond. Aan de westkant van Venray stonden in die tijd zo'n vijftig schaapskooien van het huidige Vredepeel tot aan Griendtsveen. De Theuwskooi, een van zo'n schaapskooien, wordt op ongeveer dezelfde plek als waar deze vroeger stond opnieuw opgebouwd. De kooi komt op de hoek Ringweg-Timmermannsweg en voor het dak is stro benodigd.

Dit stro werd afgelopen week op ouderwetse wijze, met een zelfbinder, gemaaid (foto). De schoven (gaerve) werden in gaest gezet. Binnenkort wordt het geoogste roggestro ook ouderwets in een mijt gezet in afwachting van het gebruik als dakbedekking. Dit alles gebeurde door vrijwilligers die met veel plezier terugkijken op deze ouderwetse oogstmiddag.