Mienke Halmans-Verbeten en Jan Halmans zijn op 5 augustus zestig jaar getrouwd.
Mienke Halmans-Verbeten en Jan Halmans zijn op 5 augustus zestig jaar getrouwd. Foto: Willem Menting

Wereldreizigers thuis in Wanssum

Wanssum | Jan Halmans (81) en Mienke Halmans-Verbeten (77) gaven elkaar op 5 augustus 1960 het ja-woord voor de wet. Op 1 september van dat jaar werd het feest voor de kerk nog eens dunnetjes overgedaan. De festiviteiten ontbreken nu vanwege de coronacrisis, maar in kleine kring wordt alsnog stilgestaan bij de bijzondere mijlpaal van het diamanten bruidspaar Wanssum. "Met onze twee zonen, schoondochters en kleinkinderen Coen en Joey kunnen we alsnog een klein feestje vieren", vertelt Mienke.


Een groot feest had had echtpaar ook nog niet gepland. "We kunnen geen handen schudden en zelf niet knuffelen. Het belangrijkste is om nu gezond te blijven dus we hopen het feest op een later moment nog in te halen."

Jan, geboren en getogen in Grave, en Mienke, opgegroeid in Boxmeers, leerden elkaar kennen schrijfmachinefabriek Royal McBee in Cuijk. "Ik was daar als 21-jarige jongeman voorman en Mienke werkte bij mij in de ploeg. De vonk sloeg al snel over moet ik zeggen. We vonden elkaar snel heel erg leuk."

Omdat samenwonen als niet-getrouwd stel in die tijd geen optie was, stapte het tweetal al snel in het huwelijksbootje. "Dat ik pas 17 jaar oud was, speelde totaal geen rol. Niemand keek daar gek van op. We konden in Grave een woning krijgen en daar trokken we samen in."

Het echtpaar is in hun leven maar liefst negen keer verhuisd, maar is inmiddels al 31 jaar gelukkig in Wanssum. "Vaak verhuisden we voor mijn werk. We woonden onder meer in Den Bosch, Tilburg en Doetinchem. Toen ik op een gegeven moment bij Vincent van Gogh ging werken in Venray zijn we in Wanssum gaan wonen", vertelt Jan. "We hebben een mooie vriendenkring opgebouwd in Wanssum en zijn helemaal op onze plek hier", vult Mienke, die zelf jarenlang in verschillende modeboetieks werkte, haar man aan.

Het echtpaar heeft zich op de diverse plekke in Nederland altijd moeiteloos aangepast. "Hoe dat komt weet ik niet echt, we voelen ons snel ergens thuis denk ik", stelt Mienke. Wellicht heeft het te maken met de reislustige instelling van het echtpaar. Jan reisde namelijk al rond de wereld toen hij zeventien jaar oud was. "Ik werkte twee jaar lang op de wilde vaart. We hadden als standplaats New York, maar we kwamen onder meer in Indonesië, Japen en voeren door het Suezkanaal."

Ook samen maakte het Jan en Mienke verre reizen. Met het vliegtuig ging het diamanten paar onder meer naar Indonesië, Maleisië en Tunesië. Met de zonen Eric en Rob kregen de vakanties een iets ander karakter en ging het gezin op pad met de auto. "Eerst kamperen in de tent en later kwam de caravan", legt Mienke uit. Met de caravan trok het echtpaar door grote delen van Europa. Zelfs de gehele kustlijn van het Iberisch Schiereiland werd aangedaan. "Daar hebben we wel twee keer drie maanden over gedaan", vertelt Jan. "Het was een ervaring om nooit te vergeten."

Verre reizen staan nu niet meer op de planning, maar plekje op de camping in Eijsden behoort nog wel tot de mogelijkheden. "Nu niet helaas vanwege de cornacrisis. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer gewoon kamperen. Nu kunnen we volop van de tuin genieten en Jans verzameling bonsai boompjes. Dat is ook prettig."

Afbeelding
Mienke Halmans-Verbeten en Jan Halmans zijn op 5 augustus zestig jaar getrouwd.