Coert Voesten is een van de vele enthousiaste vrijwilligers.
Coert Voesten is een van de vele enthousiaste vrijwilligers. Foto: Henk Lammen

'Werken met leuke club'

Oostrum | Coert Voesten uit Oostrum stroomde vorig jaar halverwege de voorbereiding op het Meerdaags Wandelevenement Venray in. Dit jaar is hij er vanaf de eerste minuut bij. "We zijn in oktober vorig jaar voor het eerst bij elkaar gekomen. Het verloopt allemaal heel voorspoedig. Ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen aan dit mooie evenement."


Voesten is één van de tien enthousiaste vrijwilligers van de routecommissie. Toen hij vorig jaar in nieuwsblad Peel en Maas las dat het wandelevenement vrijwilligers zocht, besloot hij zich aan te melden. "Daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad. Vorig jaar was ik nog een beetje zoekende, maar dit jaar gaat het voorspoedig en we werken met een leuke club mensen."

De belangrijkste taak van de routecommissie is vanzelfsprekend het beschrijven en uitzetten van de wandelroutes. Ook dit jaar zijn er weer verschillende routes. Zo zet Voesten met zijn collega's routes uit van 10, 20 en 30 kilometer. "Het is ook mogelijk om de routes te combineren. Er zijn wandelaars die alle drie de afstanden op één dag lopen. Op zondag hebben we ook een route van 5 kilometer. Dat is de zogenoemde familieroute. Ideaal voor gezinnen."

Meerdaags Wandelevenement Venray vindt dit jaar plaats op 2, 3 en 4 oktober. Als eenmaal is bepaald wie welke route voor zijn of haar rekening neemt, dan wordt de route uitgezet achter de computer. "Ieder wandelcommissielid kent de leuke wandelpaadjes in de regio wel. We hebben een programma van Garmin en daarmee kunnen we de routes perfect uitzetten. Als de route is uitgezet, dan gaan we altijd met één of twee andere commissieleden de route wandelen. Op die manier kunnen we de beschrijving optimaliseren en ook de route hier en daar nog wijzigen. In werkelijkheid ziet de route er toch iets anders uit. Als de wijzigingen zijn doorgevoerd, dan fiets ik de route altijd nog even na voor een laatste check."


Routes

Tijdens het driedaagse wandelevenement is het werk nog niet gedaan voor Voesten en zijn collega's. Iedere avond voorafgaand aan de start worden de routes uitgezet. "We plaatsen de pijlen op de juiste manier om zo de routes zo goed mogelijk zichtbaar te maken. Op de ochtend van de start fiets ik altijd nog even de route om te kijken of de pijlen 's nachts niet zijn verplaatst. Dat ritueel herhalen we drie keer en we ruimen de routes ook nog dezelfde dag op."

Het vrijwilligerswerk voelt voor Voesten als hobby. Wandelen is immers zijn grootste passie. "Ik maak door het jaar heen best wat kilometers. Ook mijn vakanties staan vaak ik het teken van wandelen. Ik ga graag naar Groot-Brittannië en Ierland. Het is in Schotland bijvoorbeeld heerlijk wandelen in de hooglanden. Drukke evenementen als de Nijmeegse Vierdaagse probeer ik te ontwijken, maar toch wil ik de vierdaagse misschien ooit lopen. Puur om de sfeer te proeven."