Instructies boa's hetzelfde

Venray | Het aantal coronabesmettingen in Nederland stijgt de laatste dagen. Dat baart veel mensen zorgen, ook de gemeente Venray. "Gelukkig zijn de cijfers in Noord-Limburg nog stabiel", laat een woordvoerder van de gemeente Venray weten. "Dat laten de updates zien die we krijgen van de Veiligheidsregio."


De boa's van de gemeente Venray controleren nog steeds op het naleven van onder meer de afstandsregels. Nu het aantal besmettingen in Nederland stijgt worden deze controles niet plotsklaps uitgebreid. "De instructies blijven onveranderd. De boa's zijn aanwezig in het centrum, de wijken en de dorpen, maar grijpen alleen in bij excessen als groepen mensen zich niet aan de anderhalvemeterregel houden."

Volgens de gemeente houden de meeste Venraynaren zich aan de regels van de overheid en nemen ook de horeca-ondernemers hun verantwoordelijkheid: "Dat geldt ook voor het komende weekeinde, waarin de kermis zou beginnen. De reguliere terrassen mogen gewoon gebruikt worden en eventuele activiteiten van de horeca (in dit geval muziek) moeten gericht zijn op de terrassen zelf. Er mag dus geen staand publiek zijn. De horeca zet gastheren- en dames in om daarop toe te zien. De sluitingstijden van de terrassen zijn zoals ze altijd zijn, livemuziek stopt om 23.00 uur waarna overgeschakeld wordt op achtergrondmuziek binnen de normen zoals dit altijd tijdens de kermis is toegestaan."

Veiligheidsregio Limburg-Noord kwam onlangs met een rapport over de aanpak van de coronacrisis. Uit cijfers tot 1 juli bleek dat er in de gemeente Venray 28 boetes en 57 waarschuwingen zijn uitgedeeld vanwege het overtreden van de regels van de overheid en richtlijnen van het RIVM.

Het verschil in het aantal uitgedeelde boetes en waarschuwingen tussen de verschillende gemeentes is erg groot. Dat heeft onder meer te maken met de inzet van boa's en politie. In de gemeente Horst aan de Maas werden bijvoorbeeld géén boetes uitgedeeld en slechts drie waarschuwingen en in de gemeente Bergen werden drie boetes uitgeschreven en werd er maar liefst 184 keer gewaarschuwd.