Het concert vindt vanavond (30 juili) plaats in de Grote Kerk.
Het concert vindt vanavond (30 juili) plaats in de Grote Kerk. Foto: Han Siebers

Concert in Grote Kerk

Venray | In een wereld waar tegenstellingen lijken te groeien vindt er een concert plaats in de Grote Kerk te Venray, waarin culturen uit oost en west elkaar muzikaal ontmoeten.


Anass Habib (1980) groeide op in Fez, de op een na grootste stad van Marokko. Op elfjarige leeftijd ontdekte hij een cassettebandje van zijn favoriete zangeres, de Libanese Fairuz, met daarop traditionele liederen voor Goede Vrijdag, Pasen en Kerstmis, gezongen in het Aramees. "Het klonk heel puur en diep", vertelt hij. "En opende mijn verbeelding voor een droomwereld waarin niets anders dan schoonheid, liefde en vrede bestaat. Ik had geen idee wat er gezongen werd of wat voor taal het was, maar ik werd verliefd op de diepte en spiritualiteit van de klanken."


Liturgische gezangen

Als jongeman verdiepte Habib zich in Syrië en Libanon in dit bijzondere vroegchristelijke repertoire. "Het is een fantastisch onderdeel van het menselijk erfgoed, en verdient het om te worden bewaard en herontdekt door een groot publiek." Hij dompelt mensen graag onder in de vroegchristelijke gezangen uit het Midden-Oosten. Habib zingt liturgische gezangen uit onder meer het Arabisch, Aramees en Oudgrieks.

"Sommige Byzantijnse melodieën zijn geschreven in de notatie van vóór het gregoriaans, dus ik vermoed dat ze - net als het gregoriaans - verwant zijn aan hoe de vroegste christenen zongen. De rest is allemaal mondeling overgeleverd, en dus geleidelijk veranderd en beïnvloed door andere culturen en manieren van zingen. Het is een levende traditie, met melodieën die nog steeds in talloze kerken worden gezongen. Een verschil met de westerse muziek is de afschaffing van micro-intervallen (kleinere afstanden tussen de tonen) in de gregoriaanse zang. Misschien omdat polyfonie zo belangrijk is in het Westen: het is heel moeilijk om polyfone melodieën te componeren met micro-intervallen."

Verschillen

Libanese zangeres Fairuz is dé favoriet van Anass Habib

Toch zijn er volgens Habib meer verschillen. "Een ander verschil is dat in de westerse katholieke kerkmuziek, vooral in het gregoriaans, geen ruimte bestaat voor improvisatie. Een belangrijke overeenkomst is de melismatische manier van zingen (het zingen van meerdere noten op één lettergreep), en de sterke relatie tussen melodie en tekst: het idee dat wanneer je een gebed opzegt, je één keer bidt, maar wanneer je een gebed zingt, je tweemaal bidt. Ik probeer mijn gaven in te zetten om de wereld tot een betere plek te maken. Ik houd van spiritualiteit en puurheid, en praktiseer de dingen die ik in de meeste religies waardeer, zoals de werken van barmhartigheid. Alle mensen en dieren zouden waardig behandeld moeten worden, en we zouden goed moeten zorgen voor de schepping."

Habib groeide op in Fez, de op een na grootste stad van Marokko

Het concert van Anass Habib, samen met organist Jo Louppen en de gregoriaanszangers Hans Heykers en Ed Smeets vindt donderdagavond (30 juli, red.) plaats in de Grote Kerk in Venray. Het concert begint om 19.00 uur. Toegang is enkel mogelijk na aanmelding. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar concert@petrusbandenkerkvenray.nl.