Martijn van der Putten vertrekt als wethouder.
Martijn van der Putten vertrekt als wethouder. Foto: Paul Poels

Martijn van der Putten

Venray | Toen wethouder Martijn van der Putten (31) begin juni aangaf per 31 juli het gemeentehuis van Venray te verlaten, kwam dat voor veel Venraynaren als een grote verrassing. Ook zelf was hij niet koste wat kost uit op een voortijdig vertrek uit het college van B en W, maar op het pad van de beleidsmaker van D66 kwam een uitdaging die hij niet kon laten lopen en vanaf komende week treedt hij officieel in functie als directeur Bedrijfsvoering van Gilde Opleidingen. "Ik ben trots en dankbaar dat ik nu deze kans krijg", vertelt Van der Putten. "De keuze voor een vertrek was absoluut niet gemakkelijk, maar ik kon deze kans niet laten liggen. Tevens heb ik het volste vertrouwen in mijn opvolger (Jan Jenneskens, red.)."


Van der Putten is vijf jaar en één week wethouder geweest in de gemeente Venray en volgde medio 2015 D66-collega Hans Teunissen op toen die vertrok naar de Gedeputeerde Staten van de provincie Limburg. Toen de Venraynaar in 2015 als wethouder plaatsnam in het college van burgemeester en wethouders was hij pas 26 jaar oud. Sceptici vonden dat te veel jong en daar moest Van der Putten al snel tegenop boxen. "Natuurlijk was ik jong en had ik geen ervaring als wethouder, maar dat wil niet zeggen dat ik niet geschikt was voor de wethouderspost. Ik had juist de drive om het tegendeel van die criticasters te bewijzen. Ik heb veel gesprekken gevoerd, ook met mijn voorganger. Bij Hans kon ik met vragen terecht en hij heeft mij ook zeker goed geholpen. Het past ook wel heel erg bij een partij als D66 om een jonge kandidaat door te schuiven naar een wethouderspost. Als je dan uiteindelijk na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 mag aanblijven als wethouder dan is dat het ultieme cadeau. Het is de bevestiging dat je het goed hebt gedaan denk ik."

Bij zijn aantreden in 2015 was Van der Putten ook niet helemaal nieuw in de Venrayse gemeentepolitiek. Hij was in 2009 immers nauw betrokken bij de oprichting van fusiepartij PP2. "Ook was ik betrokken bij de heroprichting van D66 in Venray. Voor PP2 ben ik trouwens ook nog enkele jaren actief geweest als commissielid."


Gilde Opleidingen

De afgelopen maanden heeft Van der Putten bepaald dat hij er geen derde periode aan vast zou plakken. "Ik ben nog steeds erg jong en er is meer in het leven dan enkel in de politiek werken. Er is meer en bij Gilde Opleidingen kom ik terecht in een hele grote en boeiende organisatie. Onderwijs trekt mij enorm en ik ben heel erg benieuwd naar de komende tijd. Officieel begin in 1 augustus, maar ik heb al kennisgemaakt met enkele collega's. Gilde heeft veel verschillende vestigingen en is hét mbo-instituut van Noord- en Midden-Limburg. Toen ik de vacature voor directeur Bedrijfsvoering zag, voelde dat direct goed. Ik zeg overigens niet dat ik nooit meer terugkeer in de politiek. Ik blijf de Venrayse politiek intensief volgen, want politiek zal ook altijd een passie van mij blijven. Ik ga wel de luwte in, want ik vind het belangrijk om mijn opvolger alle ruimte te geven."


Op dinsdag 7 juli, na de raadsvergadering, nam Van der Putten afscheid van de gemeenteraad. Een dag later was zijn afscheidsreceptie in het gemeentehuis. Vanwege het coronavirus werden er geen handen geschud, maar dat maakte het voor Van der Putten niet minder bijzonder. "Ik heb tijdens die dagen ontzettend veel leuke berichten gehad. Ook kreeg ik van mensen waardering waar ik de laatste maanden wat mindere ervaringen mee heb gehad op politiek gebied. Dat kan ik heel erg waarderen. Je kunt en hoeft het immers niet altijd met elkaar eens te zijn."

Van der Putten gaat aan de slag bij Gilde Opleidingen

Met zijn vertrek als wethouder komt de rollercoaster plotsklaps tot stilstand. Na de afscheidsbijeenkomst stond eigenlijk een vakantie naar Sri Lanka gepland, maar de reis naar het Aziatische eiland ging vanwege de coronacrisis niet door. "Het is natuurlijk een bizarre periode om afscheid te nemen. Ook de laatste maanden in het gemeentehuis zijn vreemd geweest. Ambtenaren werkten vanuit huis en besprekingen gingen digitaal. Het is een vreemde periode voor iedereen. Ik hoop dat het schooljaar bij Gilde Opleidingen normaal kan starten, maar dat is voor mij ook nog onduidelijk."

Een vakantie naar Sri Lanka kwam er dus niet, maar Van der Putten trok wel samen met zijn vriendin naar het zuiden van Europa om alsnog van een welverdiende vakantie te genieten. "Je bent als wethouder eigenlijk altijd bezig. Veel vergaderen en ook veel tijdens de avonduren. Dat valt nu wel voor een deel weg. Dat is ergens ook wel prettig. Tijdens de vakantie kan ik even gas terug nemen en daarna kan ik fris beginnen aan de nieuwe uitdaging."

Als scheidend wethouder kijkt Van der Putten ook terug naar hoogte- en dieptepunten. Over het absolute hoogtepunt als wethouder hoeft hij geen seconde na te denken. "Dat is de renovatie van het Annapark", zegt hij volmondig. "Als je ziet wat Renschdael Groep daar realiseert dan kun je daar alleen maar je hoed voor afnemen. Het Annapark is 25 jaar lang verloederd. Het Annapark wordt echt een hele bijzondere plek en er worden fantastische woningen gerealiseerd. Daar ben ik wel heel erg trots op. Natuurlijk zijn er meer zaken waar ik trots op ben, maar het Annapark is wel bijzonder."


Afscheid

Van der Putten is na Carla Brugman, Hans Gilissen en gemeentesecretaris Karel Joosten de vierde die het Venrayse college voortijdig verlaat. "Dat hoeft niet erg te zijn. De gemeente Venray heeft een erg dynamisch college en ik heb altijd met veel plezier met iedereen samengewerkt. Ik weet zeker dat Jan een mooie bijdrage gaat leveren aan het college. Ik heb het volste vertrouwen in mijn opvolging. Ik wens Jan ook heel veel succes en wijsheid de komende periode."

Afbeelding