IJsventer Huub Poels.
IJsventer Huub Poels. Foto: Oude foto

IJsventer Huub Poels

Venray | Vroeger zag je ze op zomerse dagen regelmatig door de straten fietsen met hun ijskar: de ijsventers of ijsboeren.


Ze hadden een flinke bel op de fiets, zodat je de ijsventer al van een eind weg hoorde aankomen. Dat was altijd genieten, want vrijwel iedereen liet zich het ijs goed smaken. In de kar zaten enkele metalen bakken met schepijs, dat bevroren bleef door koelplaten die minstens 24 uur op -25 graden gekoeld waren. In de koelruimte van de ijskar bleef het ijs vervolgens ongeveer vijf uur lang bevroren. Het ijs werd met een speciale ijslepel geschept en als een bolletje in een eetbaar hoorntje van een soort wafeldeeg geserveerd. Je betaalde het ijs meestal per bolletje. Het woord ijsco is afgeleid van 'ijscompagnie', een bedrijf dat in de jaren twintig van de vorige eeuw ijswagentjes exploiteerde. Op de zijkant van de wagentjes stond 'ijsco', wat tot soortnaam is geworden
Deze foto van ijsboer Huub Poels met zijn ijskar voor hotel De Gouden Leeuw werd genomen tijdens de kermis in Venray rond 1967. Hubertus Johannes Poels werd op 29 juni 1925 geboren aan Molenpad 1 in Venray als zoon van Peter Hubertus Johannes Poels en Theodora de Bruyn. Huub trouwde op 22 april 1952 met Petronella Maria (Nellie) van Dijck. Zij werd geboren op 31 mei 1927 in Wanssum als dochter van Jacobus van Dijck en Maria Huberta Smits. Huub en Nellie kregen drie kinderen.
Huub was stukadoor en het gezin woonde aan de Prins Hendrikstraat 1 in Venray. Als bijbaan verkocht Huub gedurende zeker vijf jaren schepijs. Hij was venter voor Thei Kessels van de Kruisstraat. Thei was inmiddels te oud om nog te fietsen en daarom nam Huub het ijsventen van hem over. Je zag hem op het voetbalveld van Sint Servaas, maar ook op de kermis. Zijn dochter Ria werd wel eens uit het Lunapark gehaald om weer een voorraad te halen bij Thei Kessels. Elke avond fietste Huub door de Venrayse straten. Hij overleed op 30 mei 2003 te Venray.


Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.


Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray