De organisatie heeft een coronaproof kermisprogramma samengesteld voor dit weekend.
De organisatie heeft een coronaproof kermisprogramma samengesteld voor dit weekend. Foto: Jolijn van Goch

Kermisprogramma Blitterswijck

Blitterswijck | De kermis van Blitterswijck is komend weekeinde de tweede dorpskermis in de gemeente Venray. Lange tijd leek het dorpsfeest niet door te gaan, maar er kwam uiteindelijk toch groen licht voor de kermis van 25 tot en met 28 juli. Het horecaprogramma voor het kermisweekend was al in kannen en kruiken. Ook zonder attracties en kramen zou er het een en ander gebeuren in Blitterswijck. "Dat hebben we nu weer moeten aanpassen, maar dat is niet erg. We zijn blij dat de kermis door kan gaan", vertelt Gijs Gooren, een van de organisatoren van de festiviteiten rondom de kermis.


Samen met Roel Verkoijen, Jimmy Lucassen, Vic Geurts, Roy Gooren (café De Zwart), Stijn Jochijms en Kay Wolters (beiden OJC DIM) is Gooren verantwoordelijk voor het randprogramma van de kermis. "Aanvankelijk wilden we op zaterdag 25 juli een biercantus organiseren op het Plein in Blitterswijck, maar daar moet nu de kermis komen. We hebben het festijn verplaatst naar gemeenschapshuis De Zaal, maar we kunnen daar wel minder deelnemers toelaten. We hebben al mensen moeten teleurstellen en dat is natuurlijk minder."

Ook de biercantus ziet er anders uit dan gebruikelijk. Normaliter zingen de deelnemers van een biercantus samen liedjes, maar dat is vanwege de coronacrisis verboden. "We hebben er een andere invulling aan gegeven. Het wordt sowieso een mooie en gezellige bijeenkomst en die sluiten we af met een silent disco."

Bij café De Zwart wordt in samenwerking met OJC Dim ook het een en ander georganiseerd op het terras en in het café. Het programma wordt op vrijdagavond afgetrapt met het lichten van de spaarkas en een Italiaanse avond in het café. "De silent disco wordt ook op zondag bij café De Zwart georganiseerd. Eigenlijk is er iedere dag wel een programma, maar het is toch anders dan andere jaren. De richtlijnen van het RIVM moeten we natuurlijk wel goed in de gaten houden."

Op maandag 27 juli wordt er een toeptoernooi georganiseerd bij café De Zwart en OJC Dim. Liefhebbers kunnen zich voor het toernooi aanmelden via cafedezwart@hotmail.com.. "Toch raden we mensen van buiten Blitterswijck aan om eerst café De Zwart even te raadplegen of er nog plaats is voor het kermisprogramma, want op zaterdag en zondag zijn bijna alle plaatsen al vergeven", laat Hay Gooren namens café De Zwart weten.

Gijs Gooren geeft aan tevreden te zijn met het alternatieve kermisprogramma, al vindt hij het jammer dat bijvoorbeeld de kroegentocht is geschrapt. "Volkomen begrijpelijk natuurlijk, maar ik denk dat we alsnog wat moois hebben neergezet als dorp. De samenwerking tussen de verschillende partijen heeft dat mogelijk gemaakt."

Alternatieve programma moest worden gewijzigd


Het jaarlijkse kermisschieten bij het St. Antonius- Abt Gilde Blitterswijck op het gildeterrein zal dit jaar in ieder geval niet doorgaan. Het evenement valt onder wedstrijdschieten en bij gilden en schutterijen mag er nog niet in wedstrijdverband geschoten worden volgens de landelijke richtlijnen van het RIVM en kabinet.

De kramen en attracties worden dit weekeinde in Blitterswijck verzorgd door kermisexploitant Willy Sterrenberg uit Oostrum.