Werkgroep 'die voor iedereen opkomt', Thielen haalt bakzeil

VENRAY | Op aandrang van Venray Lokaal (VL) komt er een werkgroep met raadsleden die de aanzet moet geven voor een Venrayse inclusie-agenda. De coalitiepartij stelt dat daar al veel te lang op wordt gewacht. VL-raadslid Theo Francken kreeg met zijn kritiek en verzoek steun van de gehele raad. Wethouder Anne Thielen moest bakzeil halen.


Door Henk Baltussen


Waarom een inclusie-agenda? In 2016 ondertekende Nederland het VN Verdrag voor Gehandicapten. Daarmee kregen de Nederlandse gemeenten tevens de verplichting opgelegd met een inclusieplan te komen. De Venrayse fracties vinden de daadkracht van Thielen op de vlak onvoldoende. Daarbij is inclusie een speerpunt in het coalitieakkoord.

Het plan maakt duidelijk hoe Venray een gemeente wil zijn waarin iedereen, met of zonder beperkingen, welkom is; hoe iedereen aan de Venrayse samenleving kan en mag meedoen. Tot op heden haakte Venray vooral aan bij landelijke campagnes en liet zelf, volgens VL, 'totaal geen ambitie' zien. 'Wat is dit?', vroeg de partij zich in een notitie af. 'Onbekendheid, incompetentie, onwil?'

Twee moties over een inclusieplan handelde het college, volgens VL, niet goed af. Tijdens de de laatste raadsvergadering van dit jaar, op 7 juli, trok Venray Lokaal erover aan de bel. Francken vroeg steun van de andere fracties bij de oproep aan het college 'om nu eens eindelijk met zo'n agenda te komen.' Hij kreeg steun met zijn plan een werkgroep te formeren waarin alle fracties zijn vertegenwoordigd.

Joep Gielens (ProVenray) steunde Francken en was benieuwd naar het antwoord van Thielen. Emina Joosten (D66) voegde zich achter Gielens: "Voor de zoveelste keer hebben we het erober. Inclusie is meer dan alleen zeggen er iets mee te gaan doen."

'Moeten we het de wethouder met de paplepel ingeven'

Bernie van Lierop (Samenwerking Venray) miste eveneens een inclusieplan. "Het moet ook een missie van de ambtenaren zijn."

Jac Derikx (CDA) wil de inclusie 'praktisch oppakken' en Jan Hendriks (SP) wilde maar één ding: "Heel snel met die werkgroep aan de slag." De PvdA wil eveneens meedoen met de werkgroep en Bas Künen stelde het scherper: "Het betreurt ons dat de wethouder het met de paplepel moet worden ingegeven. We willen concreet aan de slag."

Wethouder Thielen omarmde het instellen van de inclusiewerkgroep en stelde dat er geen sprake is van onwil. "Naar ons idee was afhandeling van de motie goed uitgevoerd. Een polariserende discussie zoals 'met de peplepel', help daarbij niet. In september of oktober komen we met een voorstel."