VieCuri-bestuurder IJsbrand Schouten bij het ziekenhuis.
VieCuri-bestuurder IJsbrand Schouten bij het ziekenhuis. Foto: PCL Photography

'Ze maken 't ons ontzettend lastig'

VENLO/VENRAY | Nee, boos is VieCuri-bestuurder IJsbrand Schouten niet op het Laurentius Ziekenhuis dat eind juni de fusie tussen de twee klinieken plots afblies. "Boos is te ingewikkeld. Maar laat duidelijk zijn dat we er niet blij mee zijn", zegt Schouten. "Ik begrijp het ook niet en vind oprecht dat ze het ons ontzettend lastig maken." De plannen voor een nieuw VieCuri in Venray blijven evenwel kaarsrecht overeind.


Met 'lastig maken' bedoelt Schouten vooral het op orde kunnen houden van de zorg in Noord- en Midden-Limburg. "Want samenwerken is anders dan fuseren. Het zijn allebei middelen om wat te bereiken. Maar een fusie is onomkeerbaar, een absolute vorm om samen naar een doel toe te werken. Samenwerken is vrijblijvend, heeft geen duurzaam karakter. Veel meer eigen belangen kunnen een rol gaan spelen."

Het heeft er alle schijn van dat VieCuri op dat 'samenwerken zonder verplichtingen' is aangewezen. En dat terwijl VieCuri in de laatste zes jaar in de veronderstelling leefde dat Laurentius dé partner voor de toekomst was en nog steeds is. Schouten wil het ook niet hebben over beschadigd vertrouwen en andere van dat soort termen die bij verbroken relaties opgeld doen. "Ik heb de patiënten in Noord- en Midden-Limburg voor ogen. Fuseren is nodig om hier topklinische zorg te leveren en complexe ingrepen uit te kunnen voeren. VieCuri en Laurentius zijn beide financieel gezond en krijgen bij een fusie de omvang van een middelgroot ziekenhuis, vergelijkbaar met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. We zouden dus echt niet zo’n grote speler worden als bijvoorbeeld Zuyderland, waarvoor sommigen bang waren."

Zonder fusie, die 1 januari 2022 haar beslag had moeten krijgen, loop je een risico dat inwoners uit Noord- en Midden Limburg op termijn voor gecompliceerde operaties moeten uitwijken naar steden als Maastricht en Nijmegen. Dat vind Schouten onaanvaardbaar. "Die afstanden zijn veel te groot. Daarom zeg ik dat die fusie ‘moet’. Klinkt streng, maar het is wel duidelijk. We gaan het gesprek weer aan met Laurentius. Dan zal er een goed ei moeten worden gelegd over het samenwerken."

Een voltallig nieuw aangetreden Raad van Toezicht bij Laurentius besloot in januari, met het oog op de fusie, voor een timeout van drie maanden. "Daar hadden we begrip voor", zegt Schouten. "Fuseren is immers een allesbepalend besluit."

Zonder dat VieCuri erbij werd betrokken liet Laurentius door een ingehuurd bureau een onderzoek uitvoeren. Vanaf dat moment werd het vooral stil tussen de twee ziekenhuisbesturen. Even was er indirect contact toen het VieCuri-bestuur werd bevraagd in het kader van dat onderzoek. De uitkomsten van het onderzoek waren voor Laurentius uiteindelijk aanleiding de fusie te cancelen. "Het vreemde is dat VieCuri dat onderzoek nog niet onder ogen heeft gehad", zegt Schouten. "Voor ons is het dus gissen waarom precies Laurentius dat besluit eenzijdig heeft genomen. We gaan het gesprek weer aan. Neemt niet weg dat er nu wel iets aan de hand is, natuurlijk."

IJsbrand Schouten: 'Fusie ‘moet’. Klinkt streng, maar het is wel duidelijk'

Schouten denkt niet dat Laurentius nu naar het zuiden kijkt waar onder meer Atrium Medisch Centrum Parkstad en Orbis Medisch en Zorgconcern Sittard-Geleen samen de ziekenhuiscombinatie Zuyderland vormen. Aan de andere kant is VieCuri niet van plan de pijlen op het noorden te richten, op bijvoorbeeld het Maasziekenhuis in Boxmeer. Schouten: "We hebben af en toe contact en drinken daarbij een kop koffie. Daar blijft het bij."

Wat wel opvalt is dat naast VieCuri ook Pantein Boxmeer al lange tijd in deze krant regelmatig met paginagrote advertorials de Venrayse inwoners informeert over de kwaliteiten van het Maasziekenhuis. Niet zonder resultaat, naar verluidt. Veel inwoners van Venray en ook uit de rest van noordelijk Limburg zoeken blijkbaar hun heil bij de Boxmeerse kliniek. Die werkt inmiddels nauw samen met het universitaire ziekenhuis Radboudumc en de gespecialiseerde Maartenskliniek, beide uit Nijmegen. Ook op bijvoorbeeld burgersvanvenray.nl, een site die met stellingen de stemming onder de inwoners peilt, breken Venraynaren vaak een lans voor het Maasziekenhuis. Het baart Schouten geen zorgen. "Ik weet dat dit soort verhalen de ronde doen. Maar ik weet ook wat het marktaandeel van VieCuri is en ben tevreden over de cijfers. Daaruit blijkt dat veruit de meeste inwoners kiezen voor VieCuri Venray."

Dat er zorgen leven bij de Venrayse politiek nu de fusie er niet komt, kan Schouten begrijpen. "Terecht. Het is verstandig dat de lokale politiek zich zorgen over ziekenhuiszorg maakt. Maar dan wel in het licht van de zorg in Noord- en Midden-Limburg, voor die patiënten en de werkgelegenheid.

Hoe nu verder? Schouten. "Er is nog tijd. Dat de fusie nu niet komt heeft voor de korte en midden lange termijn niet veel gevolgen voor de patiëntenzorg. We blijven er zijn voor de Venraynaren. Daar maken we ons hard voor."