Geen Kronospark in Smakt

VENRAY/SMAKT | De plannen van Kronos Solar voor een zonnepark bij Smakt zijn van de baan. Het project voldoet niet aan de Kode Venray. Voor burgemeester en wethouders aanleiding om de omgevingsvergunning voor het ruim twintig hectare grote zonnepark niet af te geven.


Daarmee geeft het college gehoor aan een meerderheid van de gemeenteraad die de plannen van Kronos, vooral met het oog op de kode, afkeurt. Tegen het besluit, dat ter inzage wordt gelegd, kunnen zienswijzen worden ingediend.

Precies twee jaar geleden lag de eerste omgevingsaanvraag van Kronos Solar ter inzage. Die aanvraag behelsde toen een 25 hectare groot zonnepark tussen A73 en Maaslijn, aan de rand van de Smakter dorpskern. Het dorp kwam fel in verweer tegen de plannen. Uiteindelijk zette wethouder Martijn van der Putten de Kronosplannen in de ijskast. Er moesten eerst regels en voorwaarden komen waaraan initiatiefnemers van zonne- en windparken zich moeten houden, om in aanmerking te kunnen komen voor een bouwvergunning. Die spelregels werden vastgelegd in de KODE (Kader voor de Opwekking van Duurzame Energie) Venray.

Kronos ging aan de slag met bijstelling van de plannen, met de KODE als leidraad. Inmiddels meldde zich ook Tomorrow Energy (TE) met plannen voor een zonnepark in Smakt, aan de andere kant van de snelweg. In de afgelopen maanden verloor het college steeds meer steun van de raad voor Kronos. TE moest ook een kans krijgen. Er mag immers maar één grootschalig zonnepark bij Smakt komen liggen. Uiteindelijk genoot Van der Putten alleen nog steun van zijn partij D66 en de VVD. Kronos had geen draagvlak, het college kon niet anders dan de Duitse ontwikkelaar de deur wijzen. Inmiddels inde Kronos al 15.000 euro aan boetegeld van de gemeente Venray, die door het niet tijdig nemen van besluiten in gebreke werd gesteld.

12 mei vroeg het college of de gemeenteraad bedenkingen had tegen het verlenen van een omgevingsvergunning. Met andere woorden: voldoet het plan aan de KODE? Op de eerste plaats vond de raad de omgevingsdialoog en de communicatie met de Smakter inwoners en andere belanghebbenden onvoldoende: 'Er is geen draagvlak.' De afstand van het zonnepark tot aan de bebouwde kom is onvoldoende. Er is geen participatie vastgelegd tussen Smakt en Kronos. De ruimtelijke onderbouwing van het project deugt niet en de economische paragraaf is niet uitgewerkt. 'Het plan is hiermee in strijd met een goede ruimtelijke ordening wat betekent dat de vergunning geweigerd wordt', kreeg Kronos vorige week te horen.


Laurens van Ochten, de Nederlandse projectmanager van het Duitse Kronos, toont zich hevig teleurgesteld over het besluit. "Dit is extreem vervelend. Ik weet op dit moment nog niet op welke gronden de vergunning is afgewezen. Ik heb begrepen dat het besluit ter inzage ligt. Wij gaan dat bekijken en besluiten dan wat we ermee gaan doen. Als we ruimte zien, zullen we niet nalaten om ons gelijk te halen."