De Enkabé-winkel van Wismans.
De Enkabé-winkel van Wismans. Foto: Oude foto

Enkabé Leunen

Leunen | Ouderen onder ons herinneren zich nog de kleine kruidenierswinkels in de dorpen. Vrijwel elk dorp had er één of meer. De kruideniers hielpen hun klanten aan de toonbank. Daar gaf je de bestelling op en de kruidenier haalde het product uit de schappen achter zich. Het waren voornamelijk producten als rijst, thee, koffie, suiker en meel. De kruidenier woog dat af en verpakte het vervolgens in een papieren zak. In de loop van de jaren breidde het assortiment zich
uit.

Op de foto uit circa 1967 staat de Enkabé-winkel van Wismans, gelegen aan de Albionstraat 61 (vroeger K-22) in Leunen. Enkabé stond voor Coöperatieve Inkoopvereniging Nederlandse Kruideniersbond met de slogan: 'Wat één alleen nog nooit vol­bracht, dat lukt wel met vereende kracht!' Deze kruideniersbond werd in 1929 opgericht. In de jaren dertig van de twintigste eeuw ontwikkelden grossiers de formule van het vrijwillig filiaalbedrijf, een vorm van franchise. Winkeliers en grossiers presenteerden zich onder een gezamenlijke naam en voerden eigenmerkartikelen. Winkeliers verplichtten zich daarbij een zeker minimum van hun omzet bij de grossier in te kopen. Grossiers verzorgden in ruil daarvoor tegen kostprijs bepaalde diensten, zoals verzorging van de boekhouding, reclamemateriaal, etalageverzorging en dergelijke.

Tot in de jaren vijftig was de kruidenierswinkel een bedieningswinkel. De kruidenier ontving van de grossier de artikelen in grootverpakking. Suiker werd geleverd in papieren zakken van 50 kg; erwten, bonen, rijst en dergelijke in grote juten balen; snoep en koekjes in dozen, trommels en potten; zout, stroop en zuurkool in grote vaten. Geleidelijk aan veranderde de bedieningswinkels in zelfbedieningszaken.
In 1987 kwam Piet van Gassel in het pand aan de Albionstraat wonen. Uitbater Wim van Kempen heeft er gedurende een jaar of tien een goed lopend café-zaal De Herberg gehad. In 1982 is er een pannenkoekenhuis gevestigd. Thans doet het pand dienst als woonhuis.


Bron: Werkgroep Historie Leunen. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray