Afbeelding
Foto: Henk Lammen

'Kermis terug naar centrum'

Venray | Harrie Messemaeckers is blij dat de kermis in Venray toch doorgaat. "De gemeente en het kermisteam durven en nemen verantwoordelijkheid."


Messemaeckers ontving in 2017 een speciale kermistopper


Messemaeckers vreesde dat dit jaar de kermis in Venray geen doorgang zou vinden. Het grootste evenement waar hij jaarlijks reikhalzend naar uitkijkt. "Eerst was er onbegrip en teleurstelling, maar toen er relatief onverwacht toch een versoepeling werd afgekondigd was er ook weer hoop dat de kermis in Venray in welke vorm dan ook toch gevierd kon worden. De gemeente Venray heeft onder leiding van wethouder Jan Loonen en het kermisteam verantwoordelijkheid getoond. Jaarlijks staat Venray steevast in de top 20 van de ruim 2000 kermissen in het land. Niet voor niets is Venray al eens uitgeroepen tot kermisstad van het jaar. Veel gemeentes en organisatoren haken af. Onbegrijpelijk, juist de afgelopen maanden hadden allerlei alternatieve uitgewerkt moeten worden en klaar moeten liggen. Waar een wil is, is een weg, al is het maar in aangepaste vorm. Bijvoorbeeld uit Park Hilaria wordt gewoon klakkeloos de stekker getrokken. Als er een kermis in Nederland is die makkelijk coronaproof te maken is, is het deze kermis wel in Eindhoven. Met zijn standaard toegangspoorten en gescheiden looppaden."


Venrayse plannen

Het Venrayse concept dat is uitgewerkt, krijgt de goedkeuring van Messemaeckers. "Venray krijgt dit jaar een kermis die in de basis, in uitstraling en omvang, overeenkomt met de jaarlijkse traditionele zomerkermis in het centrum. Alle parkeerterreinen rondom sporthal De Wetteling en een groot gedeelte van de Zuidsingel zal gebruikt worden als kermisterrein inclusief de komst van de eind vorig jaar al aangekondigde spiksplinternieuwe en hoogste mobiele propeller Airborne. Een topattractie van maar liefst 65 meter hoog. Ik kreeg veel reacties van mensen dat zij de horeca gaan missen, maar de kermisondernemers kunnen zelf ook uitstekend zorgdragen voor eten en drinken op het kermisterrein. Volgend jaar moet de kermis absoluut weer terugkeren in het centrum, daar dient Nederlands oudste volksfeest gevierd dient te worden."