VVD kritisch over daadkracht Venrays college

VENRAY | VVD-fractieleider Bas Künen had bij de terugblik naar vorig jaar fikse kritiek op het college waarvan volgens hem de effectiviteit maar 50 procent is geweest. Dat zei hij vorig week tijdens de gemeenteraadsvergadering.


Wat is er met 136 miljoen euro aan blastinggeld gedaan, vroeg Künen zich af. "De VVD is er helemaal ingedoken. De cijfers kloppen, het mag alleen wel transparanter." De rode draad van vorig jaar was volgens Künen duurzaamheid, de inclusieve samenleving en veiligheid. "Om die doelen nog te kunnen halen moeten we na deze periode van vier er nog twee jaar bijdoen. Van de 99 doelen is een derde behandeld. Het college hoeft zich dus niet op de borst te kloppen. Er is een omslag nodig bij de veiligheid." Künen doelde op de brandweerdekking die al vele jaren zwaar ondermaats is en op De Vergeten Driehoek waar de veiligheid al jaren onder druk staat door drugs-, verkeers- en parkeeroverlast. De aanwezigheid van twee coffeeshops in die omgeving, zouden de bronnen van al het kwaad zijn. "Er is minder gedaan dan beloofd", betoogde Künen. "Dat moet beter." Guus Reintjes (CDA) stelde dat de Kode Venray is vastgesteld. Initiatieven op het gebied van wind- en zonneparken worden langs die duurzaamheidskode gelegd. Kan wel zijn, zei Künen. "Maar een zonnepark is er nog niet."

Wethouder Martijn van der Putten, die zijn laatste raadsvergadering bijwoonde omdat hij vanaf 1 augustus in dienst treedt als directeur bedrijfsvoering bij Gilde Opleidingen, pareerde de kritiek van Künen: "Er zijn altijd externe factoren die van invloed zijn ambities. Vertragingen kunnen ook positief uitpakken. (Hiermee doelde hij waarschijnlijk op de totstandkoming van de Kode Venray. Die kwam er na veel kritiek vanuit Smakt voor de bouw van een zonnepark bij het dorp). "Bij het smeden van het coalitieakkoord hebben we ook geen glazen bol gehad." Het jaarverslag en de jaarrekening werden uiteindelijk door de voltallig raad goedgekeurd.