Vier veebedrijven in Venray opereren illegaal door PAS

VENRAY | Vier niet nader genoemde veebedrijven in de gemeente Venray werken met een ongeldige omgevingsvergunning. Dat heeft te maken met de PAS-uitspraak van de Raad van State, ruim een jaar geleden. Werkgroep Behoud de Peel heeft bij de provincie daarover beroep aangetekend. De gemeente Venray wacht het besluit van Gedeputeerde Staten over wel of niet handhaven af. Tot dan onderneemt de gemeente Venray geen actie.


Dat antwoordt het Venrayse college op vragen van Cees de Vocht, commissielid namens coalitiepartij Venray Lokaal. Hij wilde weten om welke vier bedrijven het gaat, welke uitbreiding die is gerealiseerd illegaal is, hoeveel dieraantallen daarbij betrokken zijn en in hoeverre andere bedrijven, die op legale wijze uitbreiden, daardoor geraakt worden. De gemeente Venray geeft aan dat geen antwoorden op gestelde vragen kunnen worden gegeven, zolang de provincie de handhavingsverzoeken van Behoud de Peel nog aan het onderzoeken is.

De Raad van State concludeerde vorig jaar dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet mag worden gebruikt als basis voor toestemming voor activiteiten die stikstof uitstoten. Te veel stikstof vormt een bedreiging voor Natura 2000-gebieden.

Omgevingsvergunningen waarbij de PAS werd gebruikt, verdwenen in de prullenbak. Behoud de Peel kwam er na eigen onderzoek achter dat aan totaal zestien veehouderijen (waarvan dus vier in Venray) in de provincie Limburg vergunningen zijn verleend die door het schrappen van de PAS niet bruikbaar waren, maar waar toch gebruik van is gemaakt. Volgens het Venrayse college heeft de provincie Limburg de aanvragers van de vernietigde PAS-vergunningen verzocht om de aanvraag aan te vullen of aan te passen. De gemeente wordt door de provincie geïnformeerd als er besluitvorming heeft plaatsgevonden.

De Vocht wil van het college weten wat met het bouwtechnische deel van de vier bedrijven gaat gebeuren. Want dat is wel de verantwoordelijkheid van het college. De Vocht: "Gaat de gemeente deze veehouders aanspreken op de ontstane illegale situatie, want er zijn waarschijnlijk ook nieuwe stallen voor de uitbreiding van de veestapel gerealiseerd."

'Het kunnen ook veranderingen binnen bestaande stallen of legalisering van reeds langer bestaande stallen zijn', zegt het college. 'Gelet op de ontstane situatie is er nu geen aanleiding om de betrokken veehouders aan te spreken op het ontbreken van de vergunning Wet natuurbescherming als ze beschikken over een onherroepelijke omgevingsvergunning.'