Afbeelding
Foto: Hoedemaekers Venray

'Kermis buiten het centrum heeft niet de voorkeur'

Venray | Al jarenlang moeten de kermis en de horeca in Venray elkaar versterken. Vanwege de coronacrisis wordt dat dit jaar waarschijnlijk een stuk lastiger. Als de plannen van de gemeente Venray doorgaan, vindt de kermis immers buiten het centrum plaats en wordt het grootste deel opgebouwd rondom De Wetteling. Het alternatieve kermisplan van de gemeente moet nog wel worden goedgekeurd door de Veiligheidsregio Limburg-Noord.


Gijs Schapendonk (foto), voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Venray, heeft gemengde gevoelens bij deze ontwikkeling. "Ik waardeer het zeer dat de gemeente de nek uitsteekt om de kermis, in een veilige variant, plaats te laten vinden. Een kermis buiten het centrum heeft natuurlijk niet de voorkeur van de horeca, maar we hebben er alle begrip voor dat dit voor dit jaar zo georganiseerd moet worden."

Daarnaast kan Schapendonk, tevens uitbater van Proeflokaal Goesting, zich moeilijk vinden in de openingstijden. De gemeente wil volgens de huidige plannen namelijk de kermis en horeca vanaf 00.00 uur sluiten. "Wij zijn op dit moment met de gemeente in overleg betreffende de sluitingstijden van de horeca. Het was voor ons een verrassing dat de kermis buiten het centrum plaats zou vinden. De verrassing werd wat onplezierig toen we vernamen dat de horeca eerder dicht zou moeten. Voor ons zijn deze dagen ook van groot economisch belang en we zien graag dat de gasten, na het bezoek aan de kermis, nog een paar uurtjes op de terrassen kunnen vertoeven. De normale sluitingstijden van de kermis, én mogelijkheden om een randprogramma te organiseren, zijn daarom van ons het uitgangspunt in aanloop naar de kermis."

Afgelopen week werd er in Beugen, Maashees en Lottum al wel kermis gevierd. In de gemeente Venray was dat nog niet het geval. Zo viel de kermis in Ysselsteyn, ondanks verschillende positieve berichten vorige week, alsnog in het water.

Foto Hoedemaekers Venray.