ProVenray krijgt steun bij cancelen punt 'centrumplan'

VENRAY | De wens van ProVenray om het besluit over de Venrayse centrumplannen naar achteren te schuiven werd dinsdagavond door de kleinst mogelijke raadsmeerderheid (14 voor,13 tegen) gesteund. ProVenray vond dat het plandeel waarin De Bleek (dat nu nog deel uitmaakt van het kernwinkelhart) aan de orde komt, opnieuw moet worden bekeken. Alleen CDA, D66 en SP wilden het agendapunt handhaven.


Door Henk Baltussen


Het zuidelijk deel van De Bleek is in het omvangrijke plan, dat onder andere krimp van het winkelhart en vermindering van het aantal vierkante meters winkeloppervlakte behelst, aangemerkt als transformatiegebied. Dat wil zeggen dat dat deel van De Bleek geen deel meer uit gaat maken van het winkelhart dat compacter wordt. Winkelpanden kunnen in dat geval andere bestemmingen krijgen zoals wonen, andere activiteiten worden dan mogelijk. De weerstand vanuit de ondernemers is evenwel groot. Voor aanvang van de raadsvergadering van dinsdag kwamen enkele De Bleek-ondernemers nog met een verklaring: 'Met de regeling in het omgevingsplan wordt juist actief bewerkstelligd dat winkelgebied De Bleek en dus ook Venray Centrum in een negatieve spiraal terechtkomt. Een uitsterfregeling voor detailhandel werpt namelijk zijn schaduw vooruit. Nieuwe ondernemers die zich willen vestigen, stellen hun komst uit. Zij geven aan zich niet te willen vestigen, omdat vestiging naast winkels voor hen wel aantrekkelijk is, maar naast bijvoorbeeld (toekomstige) woningen niet'.

ProVenray-raadslid Lizzy Bruno zei dinsdagavond grote twijfels te hebben bij de plannen met De Bleek. "We hebben gewikt en gewogen, maar denken dat het toch verstandig is het punt nu van de agenda te halen. Straks ligt er een plan waar niemand blij van wordt. Er ligt nog steeds geen visie waarnaartoe het gebied zou moeten transformeren. Inmiddels is wonen te duur gebleken. De ondernemers geven zelf aan dat het aantrekkelijker is voor startende ondernemers om een goedkoper en kleiner pand te huren in De Bleek, dan een groot en duur pand in de Grotestraat. Het zijn juist de grote winkelbedrijven die verdwijnen. Venray wordt aantrekkelijker met meer speciale, kleine winkeltjes. Wij vinden dat de ondernemers daarin gelijk hebben."

'Straks ligt er een plan waar niemand blij van wordt'

CDA, D66 en SP dachten daar anders over en wilden het agendapunt in stand houden. Opvallend was dat coalitiepartij Venray Lokaal met ProVenray meeging. In een motie die niet werd behandeld roept ProVenray het college onder andere op het kernwinkelgebied te heroverwegen en De Bleek er wel aan toe te voegen. En het college moet opnieuw de dialoog voeren met de centrumondernemers en pandeigenaren.

Wethouder Jan Loonen was niet blij met de actie van ProVenray, dat aangaf snel door te willen met de procedure, "Het gaat niet over het hele centrumplan", zei Bruno. "Maar alleen over dat kleine stukje De Bleek." Loonen stelde dat door het agendapunt uit te stellen er niets verandert aan het voorstel. Je kunt niet zomaar een klein stukje eruit knippen. Er ligt nu geen duidelijke opdracht."

Tijdens het eerstvolgende presidium (overleg tussen fractieleiders en de burgemeester) komt de ProVenray-motie aan bod en wordt besproken hoe het verder moet het vaststellen van het omgevingsplan Centrum Venray.