Natuurgebied de Leunse Paes.
Natuurgebied de Leunse Paes. Foto: Persfoto

Weer wandelen met IVM door Leunse Paes

Leunen | Met inachtneming van de coronamaatregelen organiseert IVN Geijsteren-Venray op woensdagavond 22 juli in de Leunse Paes een wandeling in het kader van de vierseizoenenwandelingen. Deze wandeling start om 18.30 uur bij het poortje aan de Baggerweg in Leunen. Deelname is gratis.


In verband met corona is het aantal deelnemers beperkt tot maximaal twintig, daarom is aanmelden via info@ivn-geysteren-venray.nl verplicht. Vermeld in het onderwerp Leunse Paes en in de mail naam, email en telefoonnummer van de deelnemer(s). Na aanmelding ontvangen de deelnemers een bevestiging.


De wandelaars bekijken de natuur van de Leunse Paes in bijna alle jaargetijden (helaas moest de lentewandeling van het programma worden gehaald in verband met de coronacrisis. Mensen die aan alle wandelingen deelnemen, beleven het gebied telkens anders en zien de natuur in de loop van het jaar veranderen.


Het gebied de Leunse Paes is ontwikkeld in het dal van de Oostrumsebeek. Het gebied is in 2010 aan de landbouw onttrokken en is weer terug ontwikkeld tot een nat graslandgebied met extensieve veehouderij. Tijdens de winterwandeling was het nog erg nat in de Paes.


Inmiddels is een zeer droog voorjaar achter de rug. Gelukkig hebben de bevers een flinke dam gebouwd, zodat het water goed wordt vastgehouden.Tijdens de wandeling besteden de gidsen aandacht aan planten en insecten.


De kleine kudde koeien loopt er ook weer. Door het geringe aantal grazers ontstaat er variatie in het gebied. Ze grazen niet overal even veel waardoor vegetatie en andere dieren ook kansen krijgen. Genoeg te zien en te beleven dus. In hetzelfde gebied vindt op zondag 18 oktober de laatste vierseizoenenwandeling van dit jaar plaats.