Stijging aantal vaccinaties

Het percentage kinderen dat wordt gevaccineerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma is in bijna alle leeftijdsgroepen gestegen. In Noord-Limburg zijn afgelopen jaar de meeste baby’s gevaccineerd.


Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In vergelijking met de landelijke cijfers worden in Noord-Limburg vooral baby’s vaker ingeënt. 94.7 procent van de kinderen, geboren in 2017, heeft alle prikken van het Rijksvaccinatieprogramma gehad. Noord-Limburg heeft daarmee de hoogste vaccinatiegraad van Nederland. De vaccinatiegraad voor HPV (baarmoederhalskanker) is in Noord-Limburg met 8.2 procent toegenomen tot 61.5 procent. Dit cijfer lag in 2018 nog op 53.3 procent. Landelijk ligt de vaccinatiegraad voor HPV op 53.0 procent.


Lidwien van Reisen, afdelingshoofd Jeugdgezondheidzorg van GGD Limburg-Noord, reageert positief op de nieuwe toename van de vaccinatiegraad: "Wij bieden de vaccinaties zo flexibel mogelijk aan om de opkomst te verhogen. Hoe hoger de vaccinatiegraad hoe kleiner de kans dat in de toekomst ziekten uitbreken. Samen moeten we het belang van vaccineren blijven benadrukken. Vaccineren doe je niet alleen voor jezelf maar ook voor de ander."


De afgelopen maanden zijn tijdens de maatregelen tegen het coronavirus de vaccinaties voor baby’s op het consultatiebureau doorgegaan. Ook de vaccinatie tegen meningokokken voor 14-jarigen is in aangepaste vorm voortgezet op de GGD locaties. De vaccinaties tegen difterie, tetanus, polio (DTP), bof, mazelen en rodehond (BMR) en de HPV-prik zijn dit voorjaar niet doorgegaan.


Na de zomer start GGD Limburg-Noord met het inhalen van deze vaccinaties. Dit gebeurt kleinschalig en op individuele basis conform de richtlijnen van het RIVM. De betrokken ouders en kinderen worden hierover binnenkort per brief geïnformeerd.

Expositie Jager versus koopjesjager

In openluchtmuseum De Locht in Melderslo is een expositie te zien met als titel Jager versus koopjesjager. Hierin wordt geprobeerd de ontwikkeling van zelfvoorziening tot bewuste consument in beeld te brengen.


We jagen op koopjes en welvaart. Voor de toekomst van onze kinderen zouden we meer moeten leven als jager, in harmonie met onze omgeving. Onze voorgangers, jagers, leefden van wat de natuur hen gaf op hun tochten door het landschap, zoals bijvoorbeeld bessen, honing, noten, insecten en andere kleine dieren. Jagers werden boeren waardoor ze vaste woonplaatsen kregen. Ze omringden zich met gewassen en dieren om van te leven. Zo hebben onze voorgangers vele eeuwen geleefd, in harmonie met de natuur. Steeds meer raken we er nu van overtuigd, dat ons consumentengedrag moet veranderen. Geen koopjes jagen, slechts datgene kopen, wat we echt nodig hebben en wat gemaakt is met respect voor mens en milieu. Alleen zo kunnen we de toekomst van ons allen waarborgen. In Jager versus koopjesjager is de ontwikkeling van zelfvoorziening tot bewuste consument te zien. De tentoonstelling is te zien op woensdag, zaterdag en zondag van 12.30 tot 17.00 uur. Toegangskaartje dienen te worden gereserveerd.

Workshop palletschilderen

Bij Ontmoetingspunt ’t Helder aan de Helderseweg 31 in Overloon wordt op woensdag 22 juli van 13.30 tot 17.00 uur een workshop palletschilderen gehouden. Onder begeleiding maken de deelnemers een palletschilderij van een favoriete afbeelding die ze mogen meebrengen of ter plekke kunnen uitkiezen. Ook gevorderden zijn welkom. Aanmelden kan via e-mail t-helder@ziggo.nl of via telefoonnummer (0478)641404, 06-27007511. Zie ook www.helder-overloon.com.

Zangers van St. Frans

Vrijdag 10 juli om 19.15 uur aanvang van de repetitie voor alten en sopranen in de Paterskerk, om 20.00 uur komen de bassen en tenoren erbij om samen te repeteren tot 21.00 uur. Daarna naar de Galmhut om daar de eerste repetitie af te sluiten. Dinsdag 14 juli om 19.00 uur repetitie voor alten en sopranen.

Bijenwacht staat paraat

Zoals elk jaar, zijn ook dit jaar onderstaande imkers paraat om zich bij overlast van een bijenzwerm en/of hommelnestje in bijvoorbeeld een nestkastje, te ontfermen. Het gaat alleen om vrij hangende bijenzwermen; dus niet in de spouwmuur en dergelijke. Bij overlast van wespen en bijen op andere plaatsen dient men zich te wenden tot een erkend bestrijdingsbedrijf. In verband met het coronavirus gaat de imker ter plekke een afweging maken of hij veilig kan werken.


Beschikbaar zijn: gebied Venray: René Rutten, telefoon 06-10196977. Gebied Merselo: Evelyn van Geenen, telefoon 06-17101570. Gebied Oostrum: Wim Jacobs, telefoon (0478)585652. Gebied Wanssum: Chris Peters, telefoon 06-53305123/(0478)532036. Gebied Blitterswijck: Jan Aerts, telefoon (0478)532557/06-42103618. Gebied Ysselsteyn, Veulen, Meerlo en Heide: H. Potten, telefoon (0478)541579/06-13434377. Gebied Castenray: Robert Cox, telefoon 06-49111196.

Oud papier

DOS Venray haalt op maandag 13 juli vanaf 9.00 uur oud papier op in de wijk Landweert III. Het verzoek van de ophalers om het papier goed gebundeld en tijdig aan de straatkant gereed te zetten.

Confetti

Confetti is een close harmony groep bestaande uit een twintigtal dames en heren. De volgende repetitie vindt plaats op woensdag 26 augustus.


Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie over Confetti kijken op de website www.confetti-venray.nl.