Ervaren Wiljan Rooijackers leidt Interventieteam

VENRAY | Wiljan Rooijackers is sinds 1 juli kwartiermaker van het Intergemeentelijk Interventieteam, een samenwerkingsverband tussen acht Noord-Limburgse gemeenten. Brabander Rooijackers, voormalig politieagent en 'projectleider ondermijning buitengebied’ bij de Taskforce Brabant Zeeland, heeft een aanstelling voor tenminste twee jaar.


Door Henk Baltussen


In het kort is het de bedoeling van de verschillende partijen die het interventieteam vormen om de kwetsbaarheid van boeren voor criminele en ondermijnende praktijken te verminderen. Door structurele controles word het buitengebied minder aantrekkelijk voor criminelen die zich niets van gemeentegrenzen aantrekken. Daarom is volgens de deelnemende gemeenten samenwerken van cruciaal belang. Waar nodig kan de samenwerking worden opgeschaald naar het niveau van Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC Limburg). In dat geval worden het Openbaar Ministerie, de politie en de Belastingdienst erbij betrokken.

Vorig jaar pleitte de Venrayse gemeenteraad voor aansluiting bij het Peelland Interventieteam (PIT), een samenwerking tussen zes Brabantse gemeenten waaronder Venrays' buurgemeenten Deurne en Gemert-Bakel. Op dat moment werd volgens toenmalig burgemeester Hans Gilissen al gewerkt aan een Noord-Limburgs interventieteam. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de politieregio Gennep, Bergen, Mook en Middelaar en Venray met een eigen interventieteam aan de slag ging. Later werd duidelijk dat beter met acht gemeenten (met toevoeging van Horst aan de Maas, Beesel, Peel en Maas en Venlo) het interventieteam vorm kan worden gegeven. Rooijackers gaat twee jaar aan de slag met het opzetten en doorontwikkelen van het regionale interventieteam. Daarvoor is 260.000 euro uitgetrokken.

Regiogemeenten bestrijden ondermijning

Volgens eerder onderzoek is 15 procent van de boeren in Nederland wel eens door criminelen benaderd met de vraag of zij tegen een ruime vergoeding vrijstaande stallen of loodsen willen afstaan voor bijvoorbeeld een hennepkwekerij of drugslab. Het team (in dit geval het PIT) kijkt naar brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving Basisregistratie Personen, mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtredingen.

In het agrarische blad Nieuwe Oogst wijst Rooijackers boeren en tuinders op de risico's van drugscriminaliteit en 'ieders eigen verantwoordelijkheid'. En hij wil dat boeren en tuinders informatie delen. "Dat is lastig. Boeren denken dat hun informatie niet anoniem blijft. Dat is wél het geval. Persoonlijke veiligheid staat voorop."