Accommodatieplan Ysselsteyn

Het s-woord viel bij kerkgebouw tijdens extra dorpsforum

YSSELSTEYN | En toen viel het s-woord toch. De s van slopen. Het slopen van het kerkgebouw in Ysselsteyn om zodoende meer mogelijkheden te krijgen voor toekomstbestendige gemeenschappelijke dorpsaccommodaties. In dit geval een hagelnieuw dorpshuis op de plek waar nu de kerk staat. Vorige week kwam het dorpsforum in een ingelaste bijeenkomst bijeen om de voortgang te bespreken van een allesomvattend accommodatieplan, bestaande uit vier deelprojecten, waarmee het dorp tot tenminste 2050 vooruit kan. Duidelijk werd dat nog heel veel punten op i's moeten worden gezet.


Door Henk Baltussen


Het plan behelst vier projecten, samengebald in het RAP (Realisatie Accommodatieplan) dat als regisseur optreedt en daarover de contacten onderhoudt met de gemeente. Wethouder Anne Thielen zal met naar verwachting enkele miljoenen over de brug moeten komen om alle Ysselsteynse dromen uit te laten komen. Eind volgend jaar wil ze een compleet plan op tafel hebben.
Dan moet duidelijk zijn waar het nieuwe dorpshuis moet komen, hoe Jera een toekomstbestendig jongerencentrum voor zich ziet, wat er met het kerkgebouw en de pastorie gaat gebeuren en waar een nieuwe sporthal komt te staan. "Over anderhalf jaar moet er een samenhangend plan liggen", liet RAP-voorzitter Eric Michels weten. "Het moet een verhaal zijn waar het hele dorp achter staat. Dat is een harde eis van de wethouder. Krijgen we dat voor elkaar, dan is het voor de gemeenteraad bij wijze van spreken nog een hamerstuk."

In dorpshuis De Smelehof kreeg het dorpsforum niet alleen een update van de vorderingen van de verschillende projecten, tevens mochten de ruim vijftig aanwezige forumleden er hun zegje over doen. Hoever staat het eigenlijk met de plannen?


Het dorpshuis

De huidige De Smelehof is verouderd. Er is gekozen voor nieuwbouw. Maar waar? Na veel vijven en zessen (sinds 2013 wordt er al over nagedacht) kiest de dorpshuiswerkgroep voor een plaats naast de school, aan de andere kant van de Middenpeelweg die dwars door het dorp gaat. Met de school zijn samenwerkingsverbanden aan te knopen. De werkgroep heeft 1200 vierkante meter nodig voor de nieuwbouw. Het zoeken naar synergie is belangrijk voor de gemeente, dus ook voor RAP. Een nieuw dorpshuis bouwen op de huidige locatie is ook nog een mogelijkheid. Ook op de plek van het kerkgebouw liggen kansen. De werkgroep vindt die plek, als de kerk overeind blijft, niet geschikt.


Het kerkgebouw

De pas geformeerde werkgroep heeft amper de kans gehad om kennis met elkaar te maken. Toch ligt er al een klein basisplannetje. De pastorie moet wijken voor negen grondgebonden woningen en zeven appartementen op de eerste verdieping. Bedoeld voor senioren. Wat de invulling van het kerkgebouw betreft: gedacht wordt aan een doorsteek naar het naastgelegen Zorghuus. In de kerk zou ruimte kunnen zijn voor een bezinningsruimte, een eetpunt en zorg en welzijn. Maar werkgroepvoorzitter Hans Michels stelt dat het allemaal erg prematuur is en dat de werkgroep openstaat voor ideeën.


Jera

De plannen van jongerencentrum Jera zijn het verst gevorderd. Zij kunnen bij wijze van spreken morgen beginnen met de grootscheepse verbouw van het jongerenhonk aan de Peter Janssenweg. Jera 2.0 is wat groter, heeft een terras, een speelveld buiten voor alle seizoenen, om de hoofdzaal komt een schil met verschillende ruimten, de organisatie van muziekfestival Jera On Air krijgt er een prominente plaats ("Ze zijn inmiddels het jaar rond met Jera On Air bezig", vertelde Jera-voorzitter Bart Alders), een schuifwand en een demontabel podium om de ruimte zo effectief mogelijk te gebruiken. "Belangrijk is dat de jeugd kan keten, het moet iets van hun zijn", zei Alders.

Zijn de drie hierboven beschreven projecten noodzakelijk, een nieuwe sporthal is een wens, zei RAP-voorzitter Michels. Erwin Dijkstra is met een werkgroep aan de slag gegaan om de haalbaarheid van een grotere binnensportaccommodatie te onderzoeken. Op dit moment heeft Ysselsteyn een sportzaal waar de school gebruik van maakt, alsmede enkele sportclubs. De zaal is echter te klein voor zaalvoetbal en korfbal. Beoefenaars van die sporten zoeken daarom hun heil noodgedwongen buiten het dorp. Om dat in eigen dorp te kunnen is een sporthal van veertig bij twintig meter nodig, vergelijkbaar met de omvang van twee sportzalen. Na veel gereken is de conclusie helder: een grotere sporthal krijgt onherroepelijk te maken met veel onbenutte uren. Globaal komt het erop neer dat tegenover de verwachte inkomsten van zo'n 25.000 euro, 50.000 euro aan uitgaven staan. "Toernooien, feesten en evenementen zijn nodig om dat tekort te dekken", stelde Dijkstra. Ook opperde hij de mogelijkheid om elk huishouden jaarlijks vijftien euro bij te laten dragen. "Is Ysselsteyn daartoe bereid?" Ook de mogelijkheid tot een demontabele sporthal werd geopperd.


Duidelijk werd dat de locatie van het nieuwe dorpshuis de spil is in het Ysselsteynse accommodatieplan. Dat moet een aansprekende plaats krijgen in het dorp, waren opmerkingen uit het forum. De meest prominente en opvallende plaats is de locatie waar de Odakerk nu staat. Maar om verschillende redenen is het een heidens karwei om kerk en dorpshuis in of bij elkaar te passen. Tevens merkte iemand op het vreemd te vinden dat de beoogde locatie van het nieuwe dorpshuis aan de andere kant van de Middenpeelweg ligt. "Voor de oudere mensen in Ysselsteyn is dat ongunstig." De aandacht ging vervolgens meer en meer uit naar het kerkgebouw (in 1992 compleet vernieuwd, waardoor verschillende forumleden het pand niet als karakteristiek beschouwen) die eigenlijk maar een sta-in-de-weg-is. Slopen en zet daar een beeldbepalend dorpshuis neer, viel hier en daar te beluisteren. 'We moeten dertig jaar verder kijken. Dan moeten we niet hoeven zeggen 'hadden we de kerk toch maar...'


De bedoeling is dat donderdag 29 oktober tijdens de eerstvolgende dorpsforumavond de concrete plannen worden gepresenteerd.