De wonderen van Sint-Goar

Meerlo | Sint-Goar staat bekend als een gastvrije en zeer aardige man.


Hij zou vele wonderen hebben verricht, zoals het stroomopwaarts varen zonder te roeien. De heilige zou ook de derde echtgenote van Karel de Grote, Fastrada, verlost hebben van een enorme kiespijn. Uit dankbaarheid liet Karel op het graf van Goar, dat al snel een bedevaartsoord werd, een kerk bouwen waaromheen het huidige toeristenstadje Sant Goar am Rhein is ontstaan. In het centrum van het stadje staat nog steeds de aan hem gewijde stiftkerk –godshuis van een kloostergemeenschap- met gotische fresco’s. Uit het Duitse Rheinstadje stamt ook een pelgrimslied dat speciaal aan deze heilige is toegewijd. Dit lied De lofzang ter ere van Sint Goar is door een onbekende in het Nederlands vertaald in 1914. Het liedje is ook in Meerlo bekend. Goar is de beschermheilige van de stad Sankt Goar. Maar ook van de wijnboeren, hippers, pottenbakkers, tegelbakkers, wijngaardeniers en herbergiers. Hij werd eveneens aangeroepen als patroon tegen koude koortsen en bibberkoortsen.


De bisdommen Limburg en Trier vieren jaarlijks de feestdag van Sint Goar. Net als in Meerlo. Het is niet duidelijk op welke wijze de verering naar Meerlo is gekomen. Wellicht is dit gebeurd via de Heren van Meerlo, aangezien dit ridderlijk geslacht familiebetrekkingen had met het Rijnland. In 1662 werd de Goarkapel gebouwd op het terrein van de boerderij De Beijenbruggen. De kapel staat al bijna 360 jaar. Het is een kleine bakstenen kapel van 6,5 bij 2,5 meter met ronde vensters. Midden op het dak staat een dakruitertje met klok. Voor de kapel is een verhoging, zijnde de kansel De parochie beschikt over twee eeuwenoude beelden van Sint Goar.


Een beeld komt uit de eerste helft van de 16e eeuw met in de linkerhand de kelk, het andere uit de 17e eeuw met in de rechterhand de kelk en links een boek. Tot enkele jaren geleden stond een van deze beelden nog in de kapel. Deze is nu vervangen door een replica. De twee eeuwenoude beelden staan in de parochiekerk.