Nissenhut van Clephas in Veulen.
Nissenhut van Clephas in Veulen. Oude foto

Nissenhut van Clephas

Veulen | Deze nissenhut (in onze gemeente veelal nishut genoemd), behorend bij de boerderij van Petran Clephas, werd gebruikt als opslagplaats voor machines en stro.


Peter Johannes (Petran) Clephas werd op 20 december 1897 te Venray geboren als zoon van Peter Clephas en Anna Maria Vullings. Hij trouwde op 9 april 1923 met Maria Wismans. Maria Petronella Wismans werd op 5 augustus 1898 in Oirlo geboren als dochter van Theodor Wismans en Petronella Kuenen. Petran was landbouwer en hij en zijn vrouw woonden op huisnummer I30 de latere Paardenkopweg 10 en huidige Eijkenhofweg in Veulen. Ze kregen zes kinderen: Piet; Thei; Nel; Mie; Wim; Truus. Moeder Maria overleed op 21 december 1952 in Venray. Petran hertrouwde op 26 september 1963 met Francisca Spreeuwenberg. Francina Petronella Spreeuwenberg werd op 30 oktober 1906 in Horst geboren als dochter van Willem Bernard Spreeuwenberg en Maria Margaretha Vervoort. Francisca overleed op 10 april 1968 en Petran op 27 januari 1987, beiden in Venray.

Een nissenhut is een noodonderkomen, bestaande uit een gebogen dak van golfplaat. De voor- en achtergevel zijn opgemetseld of bestaan eveneens uit golfplaat. Deze onderkomens werden na de Tweede Wereldoorlog veelvuldig door het Amerikaanse leger gebruikt. De nissenhut dankt zijn naam aan Peter Norman Nissen (overleden 1930), een Canadese luitenant-kolonel in dienst van het Britse leger, die de hut tijdens de Eerste Wereldoorlog, in 1917 uitvond. De Britten en Amerikanen ontwikkelden verbeterde versies, respectievelijk de romneyloods en de quonsetloods. Het zijn deze versies die door de geallieerden in Europa in en na de Tweede Wereldoorlog veel zijn gebouwd. Soms werden de nissenhutten in een carré gegroepeerd, zodat een binnenplaats ontstond. Ze werden gebruikt voor allerlei militaire toepassingen, zoals veldhospitalen. Nadat het leger weggetrokken was kwamen er noodwoningen, vluchtelingenopvangkampen en scholen in. Pas toen de wederopbouw vorderde, konden deze bouwsels worden afgebroken. Ook als loodsen op bedrijventerreinen bewezen ze nog hun diensten. Overigens worden variaties op dit ontwerp ook nog wel nieuw gebouwd, niet alleen voor militaire toepassingen, maar ook als al dan niet tijdelijke opslagplaats of bedrijfshal.


Bron: Stichting Veulens Historie Herleeft. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien. Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray