'Weej doen het samen' is ook de boodschap van de vriendengroep Z-side.
'Weej doen het samen' is ook de boodschap van de vriendengroep Z-side. Foto: Wim Wijnhoven

‘Memorabel weekend’

Blitterswijck | Aan de Maas in Blitterswijck vond het afgelopen weekend het traditionele Z-side-weekend plaats.


Deze vriendengroep bestaat al sinds 1986. Net als vele andere vrienden-, familie- en sportgroepen stond ook de Z-side lang in dubio: kan het 29ste vriendenweekend vanwege de coronamaatregelen wel of niet doorgaan? Uiteindelijk werd, mede vanwege de versoepelingen die het kabinet de laatste weken doorvoerde, besloten het weekend toch te houden. Niet in Duitsland, zoals aanvankelijk de bedoeling was, maar in tenten in een weiland van een boerderij van een van de vrienden aan de Maas in Blitterswijck, waar een deel van de groep ooit als tieners begon aan het eerste weekend.

Muziek Normaal als rode draad

Met muziek van Normaal. Die muziek loopt ook nu nog als een rode draad door die weekenden. Zo ook afgelopen weekend, waarin het nieuwe nummer ‘Weej doen het samen’ van de Achterhoekse band, geschreven vanwege de coronacrisis, een speciaal plekje kreeg. “Het vat het allemaal samen”, zegt Kim Gorree. “Inmiddels zijn we met al onze kinderen erbij met zo’n zeventig personen. Nu zwommen onze kinderen in het zelfde water, roosterden frikadellen bij het kampvuur, bouwden zandkastelen en schoven over de glijbaan. Het leek wel alsof zij die niet meer onder ons zijn gezorgd hebben dat de slechte weersvoorspellingen uitbleven. Even dachten we niet aan de nieuwe golf die nog zou kunnen komen, of wat de toekomst brengt. Het enige dat zeker is, wat er ook gebeurt, is zoals Jolink zingt: Weej doen het samen.”

Om daarbij stil te staan en die boodschap ook te verankeren, was een van de opdrachten het maken van spandoeken. Vervolgens werd aan Wim Wijnhoven van Audica Video gevraagd om van de spandoeken een dronefoto te maken. Ter nagedachtenis ook aan een dit jaar wel heel memorabel vriendenweekend.