Jongeren Service Punt in Raayland en ROC: 70.000 euro

VENRAY | Het Jongeren Service Punt (JSP) in het Raayland College en ROC Gilde Opleidingen in Oostrum kan een gemeentelijke subsidie bijschrijven van 70.000 euro. Het inlooppunt werd in 2018 gestart en behelst een periode van drie jaar, die eind 2021 afloopt.


Met het toegekende subsidiebedrag kan het JSP, een initiatief van Boei Limburg dat een organisatie is voor jeugdhulp in Noord-Limburg, de laatste termijn van de drie jaar uitzingen. Die loopt van 1 juli dit jaar tot en met 30 november volgend jaar. De vorige subsidietermijn, waarvoor Venray 58.000 euro bijdroeg, was van 1 mei 2019 tot 1 juli 2020.

In een Jongeren Service Punt worden jongeren tussen 12 en 23 jaar ondersteund op weg naar opleiding, stage of werk. Ook andere vragen mogen in het Jongeren Service Punt gesteld worden. Bijvoorbeeld over thema's zoals gezondheid, liefde en seks. Leerlingen van Raayland kunnen iedere dinsdag en donderdag op school terecht (van 12.30 uur tot 13.45 uur) bij een JSP-medewerker. Een bezoek is gratis en anonimiteit is verzekerd. Zowel professionals als vrijwilligers met verschillende achtergronden bemensen het JSP, dat ook door Synthese wordt ondersteund. De meeste jongeren kunnen na een bezoek op eigen kracht of met extra ondersteuning (van bijvoorbeeld het JSP) verder, zo is de ervaring.

De subsidie is gekoppeld aan een driejarig onderzoek van de Fontys Hogeschool, dat eind volgend jaar eindigt. De hogeschool volgt het JSP op de voet. Dat moet uiteindelijk uitmonden in het onderzoeksrapport Jeugdhulpverlening in de school: samen praten en vooral samen doen.
Er zijn twintig klassen van het Raayland College en Gilde Opleidingen bij betrokken. Ook Tilburg University en het Nederlands Jeugd Instituut (NJI) zijn partners in het project. Uiteindelijk is het de bedoeling dat in de toekomst procentueel gezien minder jongeren een beroep gaan doen op individuele hulp in Venray.