Afbeelding
Foto: Rob Beckers

Expositie 'Hoe moj os Venroj is'

Venray | 'Hoe moj os Venroj is' is de titel van een nieuwe fototentoonstelling in het Venrays Museum. De expositie is in het museum te zien vanaf 1 juli en telt zo'n twintig foto's.


De foto’s zijn gemaakt door Rob Beckers, vrijwilliger bij het Venrays Museum sinds 2008. Hij ondersteunt het museum als technisch medewerker. Niet alleen in het Venrays Museum is hij actief. Ook in het Oorlogsmuseum Overloon werkt de Venraynaar, als vrijwilliger bij de collectiebeheer, en in Oirlo op de basisschool. Zijn hobby is fotograferen.


Rob Beckers is geboren en getogen in Leunen. Zijn liefde voor fotografie is al op jonge leeftijd ontstaan toen hij als zestienjarige jongen een fotocursus volgde in de jongeren sociëteit Puree in Leunen. "Vooral natuurfotografie is mijn grote liefde", vertelt Rob Beckers. "Ik ga vaak met excursies mee van Limburgs Landschap en IVN Geijsteren-Venray. Die weten vaak de mooiste plekjes te vinden. Maar het liefst ga ik alleen op pad, want dan hoef je met niemand rekening te houden en kom ik helemaal tot rust. Vaak gaan mensen zo ver mogelijk weg, bijvoorbeeld naar een ander land op vakantie, maar ze weten eigenlijk niet hoe prachtig de natuur in onze eigen regio is. Ik ga geregeld ‘s morgens vroeg op pad om de zonsopkomst te fotograferen. Hier gebruik ik soms een glazen bol bij, waardoor je een speciaal effect krijgt, de wereld zo’n beetje op zijn kop. Mijn lievelingsplekjes hiervoor zijn het landgoed in Geijsteren en de Maas bij Wanssum, waar nu een prachtig nieuw natuurgebied aan het ontstaan is. Bij de Maas zie je dan een prachtige rode gloed overkomen, als je geluk hebt. Elk seizoen heeft zijn eigen schoonheid, en om deze schoonheid vervolgens mooi in beeld te brengen, dat geeft me een kick. Zelfs in onze eigen tuin die nu volop in bloei staat, valt met fotograferen van alles te beleven."


Ook gaat hij graag naar de Loobeek, die op het moment meanderend wordt aangelegd.


"Bij de Loobeek heb ik mijn eerste ijsvogel gefotografeerd. Want waar water is, is leven. Vlinders, bijen en Insecten zijn ook prachtig om te fotograferen, waarbij het icarusblauwtje mijn lievelingsvlinder is. Die is vaak te vinden bij de rode klaver. Elke vlinder heeft zo zijn lievelingsplant, waar hij graag op vertoeft. Insecten kun je het beste fotograferen op warme lome dagen, dan zijn ze loom en blijven op de planten zitten. Maar bij fotograferen geldt het motto: 'Geduld is een schone zaak'. Vooral bij roofvogels fotograferen gaat het vaak om een fractie van een seconde. Ik maak mijn foto’s met een digitale camera zonder wisselbare lens en een superzoom. Zo kan ik de natuur heel dicht bijhalen. Je hoeft niet altijd een hele dure camera te hebben om mooie foto’s te maken. Dit lukt ook als je de natuur goed aanvoelt en goed kijkt, en zo een foto als het ware tot leven kunt brengen. Thuis bewerk ik de foto’s op mijn computer. Geregeld stuur ik ook foto's naar weerzenders om zo het weer bericht een beetje op te fleuren, en andere mensen mee te laten genieten van mijn foto’s."


Belangstellenden kunnen de foto’s bewonderen in het Venrays Museum, Mgr. Goumansplein 1. De toegang is gratis.


De expositie in het Venrays Museum is dagelijks te bezoeken van 10.00 uur tot 17.00 uur, behalve op zaterdag tot 16.00 uur.
Het museum is op zondag gesloten.