Boksclub Venray trainde met oefenmeester Maurice Jansen (rechts) wekenlang in de buitenlucht.
Boksclub Venray trainde met oefenmeester Maurice Jansen (rechts) wekenlang in de buitenlucht. Foto: Rikus ten Brücke

Vechtsporters weer de zaal in

VENRAY | De deur naar de gymzalen gaan vanwege de dreiging van het coronavirus voorlopig op slot, kregen ook de vechtsporters half maart van premier Mark Rutte te horen. Velen hielden zich in de buitenlucht fit. Bokszakken en judomatten bleven evenwel achter slot en grendel, Afgelopen woensdag zwaaiden in Venray de deuren van de sportzalen weer open. Het is maar voor even, want de zomervakantie dient zich aan.


Desalniettemin pikt Judovereniging Venray voor de anderhalve week die nog rest, het reguliere trainingsschema weer op. "We mogen weer naar binnen", zegt Adrie van Stokkum, bestuurder en trainer bij de Venrayse sportclub. "En dat doen we dus ook. De anderhalvemeterregel is er ook vanaf. Dus kunnen we weer normaal trainen. Maar judoën op wedstrijdniveau mag in elk geval tot 1 september nog niet. Of we het wedstrijdseizoen dat in september begint gewoon weer op kunnen pakken, is daarom onduidelijk. Maar we houden er natuurlijk wel rekening mee. Om er klaar voor te zijn als het zover is." De judoka's, wier thuishonk bij sporthal De Wetteling is, hielden in de afgelopen periode hun conditie op peil op de sportvelden van SV Venray.

Een tweede bittere pil voor de club die 125 leden telt, was de streep die noodgedwongen werd gezet door het 46ste Internationale Judo Toernooi op 6 en 7 juni in De Wetteling. Met 1500 deelnemers uit meer dan dertig landen was het toernooi helemaal volgeboekt. Van Stokkum: "Die inkomsten missen we nu en worden niet gecompenseerd. De subsidie van de gemeente mogen we houden, omdat we voor het toernooi al veel kosten hadden gemaakt."

Boksclub Venray is na woensdag niet meer alleen aangewezen op de voormalige locatie van de inmiddels gesloopte basisschool De Kemp aan de Kruitweg. Op het gras aldaar onderhielden de zestig leden hun conditie. Maar de achttien bokszakken die in de trainingszaal van de boksclub hangen, mogen deze week vanaf woensdag weer 'mishandeld' worden. "Met dergelijke materialen moet je niet gaan slepen", zegt bokstrainer Maurice Jansen, al bijna 35 jaar lid van de Venrayse club. "Die kun je niet mee naar buiten nemen. Dat is niet te doen. Met de gemeente maakten we de afspraak om aan de Kruitweg te trainen. Omdat er door veel andere verenigingen heel veel buiten wordt getraind, is het goed dat daar afspraken over zijn. Dan loop je elkaar ook niet in de weg."

Boksclub Venray pakt vanaf dinsdag 7 juli het standaard trainingsschema weer op. "Trainen met contact mag dan weer", zegt Janssen. "We houden ons aan de geldende coronaregels."

Judoka's, boksers en teakwondoka's blijven buiten fit

Taekwondovereniging Tong-Il uit Venray blijft tot aan de zomervakantie buiten trainen, zegt voorzitter Charles Huijbers. "Volgende week begint de zomervakantie al. We hebben besloten om eind augustus weer naar binnen te gaan. In de zomer kunnen we dan rustig werken aan een coronaprotocol en er moet ook een coronacoördinator komen. We blijven deze paar dagen die nog resten buiten trainen zoals we nu gewend zijn. Dus ook zonder contact te maken. Gebeurt dat onverhoopt toch, dan mag dat nu." Tong-Il heeft 65 leden en traint normaliter bij Optisport in Oostrum. Het Team Self Defence is vanaf woensdag wel binnen aan de slag gegaan bij Mayk's Gym aan de Ursulastraat in Venray.