Ramon Barents presenteert een nieuw lied.
Ramon Barents presenteert een nieuw lied. Foto: Rikus ten Brücke

'Hoe gaat het met jou?'

Venray | Hij staat in Venray bekend als de Zingende Schilder. Vertolker van vrolijke (carnavals)nummers. Ramon Barents (50) uit Venray betreedt in een wereld die wordt geregeerd door het coronavirus andere paden. Met een nieuw lied met een boodschap. "Hoeveel mensen vragen nu nog gemeend: Hoe gaat het met jou?"


Barents maakt zich oprecht bezorgd over het empathiegehalte van de (mede)mensen. "Wie vraagt nog hoe het met jou gaat? Dat hoeft natuurlijk niet, maar ik vind gewoon dat het veel te weinig gebeurt. Een eerste reactie in een gesprek is vaak 'oh, dat heb ik ook meegemaakt'. Of de buurman. We zijn tegenwoordig zo verwend. Het is bijna vanzelfsprekend dat wij het zo goed hebben. Laat elkaar eens uitpraten, heb gewoon een luisterend oor als iemand iets vertelt. Iedereen is anders, denkt op zijn eigen manier. Gaat ook op eigen wijze met dingen om. Wat mij betreft mogen de mensen bewuster met elkaar bezig zijn, niet alleen aan zichzelf denken." Barents wil absoluut niet de moraalridder uithangen. Staat midden in het leven, weet maar al te goed dat de wereld geen paradijs meer is. De hufters in het verkeer staan volgens hem symbool voor de afgenomen tolerantie, het ergert hem mateloos. "Als ik op een rotonde richting aangeef, doe ik dat om de overige weggebruikers te laten zien dat ik afdraai. Is toch geen moeite, zelfs verplicht."


De wegpiraten in woonwijken, nog zo'n voorbeeld. "Ik ben meestal in 30 km-wijken aan het werk. Daar wordt hard gereden, niet normaal. En waarom? Om twee minuten eerder op de plaats van bestemming te zijn? Ook door ouders die hun kinderen naar school brengen. Dat is toch van de gekke!" Hij maakt zich boos. "Mijn zoontje van twaalf jaar is al bijna een keer van de fiets gereden. Hij maakte een gebaar dat de automobilist zachter moest rijden, kreeg hij een middelvinger. Dagelijks zie ik nog dat er gebeld of geappt wordt tijdens het autorijden! Ook dit alles heeft te maken met het inlevingsvermogen van de medemens." De Venrayse zanger raakt op drift. Spreekt van een keiharde maatschappij. "Ik mis het echte contact tussen de mensen. Ze luisteren niet meer gemeend naar elkaar. Leef je eens in, hoe iemand anders zich voelt. Communiceren is niet alleen praten, het is ook luisteren! Het veelzijdig gebruik van de mobiele telefoon, die schermpjes. Ik denk echt weleens: waar moet het naartoe? Over communiceren gesproken, hoe leest de ander de app of een mail, zo gaat er veel mis in de communicatie. Cyberpesten, hoe makkelijk is het om iemand een boos of kwetsend appje te sturen en verder niet na te denken." Al die gevoelens heeft hij vertaald in een popnummer, een Duitse cover. Het nummer kan volgens Barents op bescheiden wijze bijdragen aan een betere wereld, maar vooral meer begrip voor elkaar. "Het is een nummer met een boodschap, ja. In de hoop dat de mensen na het horen een stukje bewuster worden." Om het nieuwe nummer op de markt te brengen, zoekt hij (financieel) steun. "Normaal gesproken maak je eerst een nummer en een clip. Maar dan ben je al een hoop geld kwijt. En blijft de vraag of je er iets mee bereikt. Ik zoek mensen die mij hoe dan ook mij hierin in kunnen ondersteunen." Mensen die de zanger willen steunen of de demo willen beluisteren, kunnen een email sturen naar info@dezingendeschilder.nl.

Afbeelding