Vervolg voorpagina

Vredepeel en Geijsteren mogen weer hopen

VREDEPEEL/GEIJSTEREN | In Vredepeel en Geijsteren willen ze hetzelfde doen als Castenray: het leegstaande schoolgebouw verbouwen tot woningen. Na de ondertekening van het convenant tussen gemeente Venray en de provincie Limburg, woensdag in Veulen, kunnen de plannen die diep in de ijskast zijn weggestopt, weer voor de dag worden gehaald.


In Geijsteren maakte Jac Derikx (dorpsraadlid en CDA-raadslid) met een werkgroep enkele jaren terug al plannen voor appartementen in de oude Willibrordusschool. Begin 2018 ging het college akkoord met de realisatie van vijf appartementen in het oude schoolpand. Met name bedoeld voor oudere inwoners. Maar plots bleek het geldpotje van de provincie leeg. "We visten achter het net en zaten plots op een dood spoor", legt Derikx uit. Een flinke hypotheek was nodig om de zaak te verbouwen. Maar die verbouw alleen met huuropbrengsten bekostigen was geen optie. "We waren eigenlijk net zover als Castenray destijds", blikt Derikx terug. Castenray wilde de plaatselijke school verbouwen tot Residence De Stek met vijf appartementen. Met onder andere hulp van de provincie lukte dat. Vorig jaar werd De Stek geopend. "Castenray was ons net voor met de subsidie-aanvraag", zegt Derikx. "En toen was het potje leeg." De plannen van toen zijn nog steeds van kracht: het schoolpand voor een euro van de gemeente kopen, de zaak met hulp van subsidiegeld verbouwen tot vijf woningen die in eigen beheer komen en ze met de huuropbrengsten bekostigen. Destijds waren er zeven belangstellenden voor de woningen, weet Derikx. "Drie zijn er inmiddels overleden. Maar we hoeven niet bang te zijn dat we ze niet vol krijgen."

In Vredepeel kwamen eind 2014 plannen naar buiten voor de verbouw van de Regina Pacisschool tot vier appartementen voor starters. Dat zou een investeerder destijds oppakken. "Dat bleek financieel niet haalbaar", zegt dorpsraadvoorzitter Theo Kooter.
"We willen nu gaan voor vier levensbestendige woningen." Het pand werd anderhalf jaar aangemerkt als het belangrijkste schoolgebouw dat de Wederopbouwperiode (1940-1970) in de gemeente Venray kenmerkt. Kooter: "We willen de school daarom behouden. Het gebouw is onlosmakelijk met de ontginning van Vredepeel (in 1955 ontstaan, red.) verbonden."


Na de zomer meer over Zwarte Piet

Venray | Na het zomerreces wordt duidelijk of Zwarte Piet nog welkom is in Venray. In een gesprek met de burgemeester bespreekt het Sint Nicolaasgilde de plannen voor dit jaar. 'Er is nu nog niks over te zeggen', zegt een woordvoerder van de gemeente Venray als antwoord op vragen van deze krant.