Crisis kost max 6,2 miljoen

VENRAY | De eerste tien weken van de lockdown, die vanwege de dreiging van het coronavirus half maart van dit jaar door de regering werd ingesteld, heeft de gemeente Venray in elk geval een miljoen euro gekost. Tot eind van dit jaar kan daar een bedrag van tussen de 0,8 en 2,9 miljoen euro bij komen, wat voor 2020 neerkomt op maximaal 3,9 miljoen euro. In 2021 kan dat maximum bedrag oplopen tot 6,2 miljoen euro.


Dat de berekeningen nattevingerwerk zijn, daarmee worden de rekenaars in het gemeentehuis tekortgedaan. Voor Toos Leijsten, senior bedrijfsvoeringsadviseur in Venray, en haar medewerkers was de eerste impact-rapportage Covid-19 een opdracht die nooit eerder hoefde te worden uitgevoerd. Ze hebben verschillende scenario's tegen elkaar afgewogen en de daarmee samenhangende financiële consequenties. Er zijn 180 mogelijke scenario's in beeld gebracht, met de kennis die er eind mei was. De bedoeling is om college en gemeenteraad toch handvatten te kunnen bieden om de mogelijke gevolgen en risico's van de coronacrisis zichtbaar te maken. "De eerste tien weken hebben we nu goed in beeld", zegt Leijsten. "Daarbij hebben we ons vooral gericht op drie terreinen met de grootste uitgaven."

Dat zijn de toename van de bijstand, de bijzonder bijstand en schuldienstverlening en als derde de continuïteit van professionele instellingen en verenigingen op het gebied van sport, cultuur en maatschappelijke ondersteuning. In de laatste categorie vallen bijvoorbeeld de schouwburg, het museum in De Borggraaf, het Odapark en de bibliotheek. Maar ook sportclubs die bijvoorbeeld huren niet meer kunnen betalen.

De schadepost van 1 miljoen, waar Venray in de eerste tien coronaweken mee te maken kreeg, is al volgt verdeeld: een half miljoen ging naar extra bijstandsuitkeringen, 100.000 euro naar bijzondere bijstand, nog een ton naar schulddienstverlening, ook 100.000 euro om de werkomgeving van Venrayse ambtenaren geschikt te maken voor thuiswerken. Daarbij liep Venray door het uitbreken van de crisis 200.000 euro mis aan dividenduitkering.

Eerste tien weken van crisis halve ton minder parkeergeld

Het bedrag van tussen de 0,8 en 2,9 miljoen, dat er dit jaar volgens de berekeningen er nog bij gaat komen, gaat vooral naar bijstandsuitkeringen,inkomensondersteuning en schulddienstverlening. Maar ook de professionele instellingen, verenigingen en stichtingen staan na mei nog aan de lat voor een bedrag dat tussen de half en een miljoen euro ligt. Tevens loopt Venray de nodige inkomsten mis. Denk aan de parkeergelden. In de eerste tien weken van de coronacrisis werd er 50.000 euro minder in parkeerautomaten gegooid. De verwachting is dat dit jaar dat bedrag oploopt naar 80.000 euro. Ook de toeristenbelasting viel na maart ineens weg. Die gemiste inkomsten lopen naar verwachting op tot maximaal 100.000 euro. Verwacht wordt dat de coronacrisis Venray in 2021 maximaal 2,3 miljoen gaat kosten.