Reageren op plannen nieuwe bedrijventerrein

VENRAY | Vanaf 26 juni tot en met 7 augustus liggen voor iedereen de plannen ter inzage voor de aanleg van De Spurkt. Het nieuwe bedrijventerrein komt tussen de Loobeek en het reeds bestaande industrieterrein Smakterheide, oostelijk van de A73, te liggen.


Door Henk Baltussen


Ter inzage liggen het ontwerp bestemmingsplan (het huidige bestemmingsplan voorziet niet in de vestiging van een bedrijventerrein) en de milieueffectrapportage (MER). Ook het beeldkwaliteitsplan (het goed inpassen van het terrein in het landschap) van het zestig hectare grote gebied, waarvan dertig hectare wordt bebouwd, is voor iedereen in te zien. Het project voorziet in veel groen, water en wandelpaden.

Daarnaast moet voor De Spurkt een planMER, een milieueffectrapport, worden gemaakt. Een 'gewone' MER is de procedure van de milieueffectrapportage. De planMER is op grond van de Wet natuurbescherming in dit geval vereist. Dit met het oog op de Natura 2000-gebieden in de omgeving, zoals Boschhuizerbergen en de Maasduinen die al overbelast zijn met stikstofdepositie.

Installeren van zonnepanelen geen verplichting

Dat De Spurkt gevolgen heeft voor stikstofneerslag in die gebieden is voorstelbaar, meldt het college. In de MER staan de verwachte gevolgen voor de natuurgebieden en welke maatregelen genomen zouden kunnen worden. Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo is initiatiefnemer van De Spurkt, waarbij nauw wordt samengewerkt met de gemeente Venray. Het bedrijventerrein is voor doorgroeiende bedrijven uit de regio Venray en richt zich op middelgrote bedrijven vanaf een hectare die actief zijn in de maakindustrie, agrofood en logistieke sector. Ook grootschalige bedrijven zijn welkom. Er is veel aandacht voor duurzaamheid op De Spurkt. Alle daken van de bedrijfsgebouwen moeten geschikt zijn voor zonnepanelen. Dat wil niet zeggen dat de ondernemer ook de plicht heeft ze te leggen. Er wordt geen gasleiding aangelegd. Wil een bedrijf toch gas, dan moet de ondernemer dat zelf regelen. De afvoer van hemelwater vindt niet via het riool plaats, maar door infiltratie en waterbekkens.

Verwerving gronden voor De Spurkt in gang gezet

De verwerving van gronden is begonnen. Het ontwikkelbedrijf heeft al wat percelen aangekocht. Om de rest van de gronden in bezit te krijgen wordt een exploitatieplan opgestart. Zo komt er op gronden die nog niet verworven zijn een voorkeursrecht van tien jaar te liggen. Dat wil zeggen dat grondeigenaren die dergelijke percelen willen verkopen ze eerst aan de gemeente moet aanbieden. Indien nodig worden gronden onteigend. Daarover neemt de gemeenteraad op 27 oktober een besluit. Grondeigenaren die het betreffen hebben van de gemeente inmiddels een schriftelijk aanbod gekregen tot aankoop van de gronden, eventueel met bouwsels.


Duizend arbeidsplaatsen

Volgens burgemeester en wethouders levert De Spurkt naar verwachting zo'n duizend nieuwe arbeidsplaatsen op. Dat antwoordt het college op vragen van Venray Lokaal, dat zich tevens afvroeg welke onderbouwing hieraan ten grondslag ligt.

Het college baseert zich hierbij op ervaringscijfers van Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo en op onderzoeken van het bureau Buck Consultancy International, die afgelopen jaar aan de gemeenteraden (waaronder Venray) zijn gepresenteerd. Globaal wordt gesteld dat één hectare bebouwd bedrijfsterrein goed is voor dertig arbeidsplaatsen. Voor De Spurkt, waarvan dertig hectare bebouwd wordt, gaat het dus om zo'n 900 nieuwe banen. Dat is echter geen garantie, laat het college weten.


De plannen van De Spurkt zijn digitaal in te zien op ruimtelijkeplannen.nl. Indieners van zienswijzen krijgen een brief over de afhandeling. Na beoordeling van de zienswijzen stelt de gemeenteraad dinsdag 27 oktober de plannen al dan niet vast.