Gedeputeerde Andy Dritty (links) en wethouder Jan Loonen na ondertekening van het convenant in de Veulense Antoniusschool.
Gedeputeerde Andy Dritty (links) en wethouder Jan Loonen na ondertekening van het convenant in de Veulense Antoniusschool. Foto: Rikus ten Brucke

Aan de slag met dorpsscholen

VEULEN | Het plan om de Antoniusschool in Veulen tot vijf appartementen te verbouwen kan voortvarend worden opgepakt.


Dat is mogelijk na de ondertekening van het KLC-convenant (Kwaliteit Limburgse Centra) door Venrays wethouder Jan Loonen en provinciaal gedeputeerde Andy Dritty. Dat gebeurde woensdagmiddag in de leegstaande Veulense school die in 2014 de deuren sloot. Op dat moment waren er nog 37 leerlingen, te weinig om de school nog langer open te houden.
De plannen voor woningen op die locatie waren snel geboren. Dat kan door eerst de zaak te slopen. Maar waarom niet het gebouw behouden? Op die manier kan het dorp, in samenwerking met de gemeente als pandeigenaar, daar zelf invulling aan geven. Ook de provincie ziet dat zitten en stelt in totaal 25 miljoen ter beschikking om bestaande gebouwen tot woningen te transformeren. Met de handtekening van woensdag verzekert Venray zich van 525.000 euro. Dat geld is niet alleen voor Veulen bedoeld, ook Vredepeel en Geijsteren, die eveneens van de dorpsschool woningen willen maken, mogen rekenen op een deel. "Hoe het geld wordt verdeeld is nog niet duidelijk", zegt Loonen. "Gekeken wordt bijvoorbeeld naar de staat van een gebouw, hoe het met de duurzaamheid is gesteld. Dan wordt er gerekend."

Annie Timmermans, lid van de werkgroep die de verbouw van de Veulense school oppakt, vertelt dat er vijf appartementen in het gebouw gaan komen. "Met huiskamer en binnentuin. Over een half jaar wil de provincie het plan hebben. Hopelijk lukt dat."

Lees verder op pagina 5.