Van eerste divisie naar kelderklasse

Swolgen | Sem Custers uit Swolgen maakte wel een erg opmerkelijke transfer in de voetbalwereld. Toen zijn contract bij profclub NAC Breda afliep, besloot hij om weer met zijn vrienden te gaan voetballen bij Sporting ST. Zodoende acteert de 20-jarige keeper volgend jaar acht (!) niveaus lager. "Het wordt ongetwijfeld wennen, maar ik heb deze stap heel bewust gemaakt", vertelt de doelman uit Swolgen.


Custers kon bij NAC blijven, maar dan op amateurbasis. Ook Helmond Sport deed hem een vergelijkbare aanbieding. "Dat was voor mij geen optie. Ik had best bij NAC willen blijven, maar dan wel met een profcontract. Ik ben ook in gesprek geweest met Fortuna Sittard, maar dat liep op niks uit. Ik zou bij die clubs ook tweede of derde keeper worden. Volgend jaar speel ik iedere zondag en voetbal ik met vrienden uit het dorp. Ik ben dan ook blij dat ik volgend jaar bij Sporting voetbal."

Na de zomer begint Custers aan de hbo-studie ondernemerschap en retail management aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). "Tijdens het eerste jaar wil ik in ieder geval mijn propedeuse halen. De focus kan dan ook volledig op mijn studie en minder op sport."

'Zal best wennen zijn om te spelen in de vijfde klasse'

De eerste training heeft Custers inmiddels al achter de rug bij Sporting. "Een dag na mijn laatste training bij NAC stond ik op het veld in Swolgen. Het contrast kon bijna niet groter. Ik ga me in de vijfde klasse ook best wel wat ergeren denk ik, maar nogmaals: ik heb zin om weer in het dorp te voetballen. " Custers durft nog niet te zeggen of hij ooit nog een stap hogerop zet. "Misschien wel. Ik ga het per seizoen bekijken. Ik ga nu eerst genieten, ik heb veel feestjes gemist in het verleden. Die kan ik nu inhalen."