Ser Kemmelings uit Castenray.
Ser Kemmelings uit Castenray. Foto: Oude foto

Ser Kemmelings

Castenray | Gerardus Hubertus (in Roermond Sjraar en in Castenray Ser genoemd) Kemmelings, werd op 9 april 1903 geboren in Geijsteren. Zijn vader Cornelis Kemmelings (*1863 Oirlo †1941 Castenray) was tot 1909 koetsier bij baron De Weichs de Wenne in Geijsteren. In 1896 was Cornelis getrouwd met Wilhelmina Friesen uit Castenray en na 1909 verhuisden ze met hun kinderen naar een boerderij op ‘t Schoor in Castenray.


Zoon Ser werd sigarenhandelaar te Roermond en tevens koster en chauffeur van bisschop Mgr. Lemmens van het bisdom Roermond. Omdat zijn ouders en een broer en zus in Castenray woonden, kwam hij dikwijls – op doortocht naar Roermond – met de bisschop in Castenray op bezoek.


Op 16 mei 1942 trouwde Ser met Annie Rovers uit Nijmegen. Het huwelijk bleef kinderloos.

In het boek ‘Tussen twee vuren’ van dr. A. (Fred) Cammaert over de fronttijd en de evacuatie van de oostelijke Maasoever in Noord- en Midden-Limburg (september 1944-mei 1945) wordt Ser Kemmelings genoemd als verzetsstrijder.


Op 23 oktober 1979 overleed Ser in Roermond, waar hij ook begraven werd.


Bron: Stichting Heemkundig Genootschap Castenray. Kijk ook eens op de website www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.


Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray